EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовото богатство на българите расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовото богатство на българите расте

mail09:15 | 04.07.2012прегледи 1220 коментарикоментари 0


В условията на крехкo икономическo възстановяване в България при все по-реална възможност за рецесия в Еврозоната през 2012 година, финансовото богатство на българите расте устойчиво – с около 12% годишно до 45 млрд. лева към края на първото тримесечие на 2012 г.

Една от причините за трайния растеж на финансовите активи на населението е относително високата доходност (поне в сравнение с други европейски страни), която домакинствата получават по банковите депозити, формиращи около 70% от портфейла на населението, като ефективната годишна лихва по влоговете остава над 4%.
Съществено увеличаване на потреблението и намаляване на склонността към спестяване може да очакваме едва при съживяване на пазара на труда, което едва ли ще се случи до края на 2012 г. Все още заетостта се свива, а безработицата остава двуцифрена.
Заради понижението на цените жилищното богатство на населението продължава да спада - с около 4% годишно през първото тримесечие на 2012 г., намалявайки до 95 млрд. лева.
Жилищното богатство е неравномерно разпределено на територията на страната – 31% в София, 11% във Варна, 7% в Пловдив, 4% в Стара Загора и 37% в останалите градове.
По този начин съвкупното (финансово и жилищно) богатство на домакинствата възлиза на 140 млрд. лева към края на март 2012 г., нараствайки с около 1% в рамките на последните 12 месеца.
Като цяло броят на сключените сделки с имоти расте, въпреки видимото намаление на сключените ипотеки и понижение на обема новоотпуснати ипотечни заеми. Цените на жилищата вероятно вече са близо до дъното, но нов силен импулс във възходяща посока може да очакваме едва при увеличаване на кредитната активност и/или нов приток на свеж капитал в страната.
Източник: Industry Watch редовен доклад „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg