EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовият пазар в България спира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовият пазар в България спира

mail15:45 | 08.06.2010прегледи 1179 коментарикоментари 0


Българският капиталов пазар спира да изпълнява функцията си на финансово посредничество – има недостиг на ликвидност, а малкото добри компании излизат на чуждите борси. През 2010 г. финансовият пазар в България загива, докато всички други се възстановяват с бързи темпове. Това заяви председателят на Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) Любомир Бояджиев в рамките на осмото международно финансово изложение Банки Инвестиции Пари, което се провежда от 7 до 9 юни в Шератон. Според Бояджиев борсовата приватизация е най-сигурната и доказала се вече мярка за подобряване на ликвидността. Във фокуса на инвеститорите са основно енергийните компании и Булгарстрансгаз, Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй, Енергийния системен оператор, ТЕЦ-Марица Изток 2, електро разпределителните дружества. Разбира се, става дума за приватизация на миноритарни дялове от 25-30%, което е нормална практика във всички развиващи се икономики от ЦИЕ, подчерта председателят на БАЛИБ.
Имаме обещанието на министрите на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, че дялове от държавните предприятия ще излязат на борсата, информира Бояджиев. Той допълни, че все още се очаква позицията на премиера, която ще бъде решаваща за стартирането на приватизацията.
Дори и всички мерки за развитие на борсата да бъдат изпълнени до 2012 г.,  това може и да не върне доверието в пазарите, посочи Иван Такев, ръководител на БФБ, който представи програмата за развитието й. До 2012 г. борсата ще се концентрира върху  подобряване на инфраструктурата на финансовия пазар чрез въвеждане на  вътрешен и трансграничен клиринг, и сетълмънт, маркет мейкъри и нови финансови инструменти като маржин покупки и къси продажби. Въпреки че се очаква мерките да привлекат ликвидност и чужди инвестиции, това не може да реши всички проблеми на БФБ, подчерта Такев и за пореден път призова за целенасочена държавна подкрепа за финансовите пазари./със съращения/
Източник:Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg