EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Финансовите събития на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовите събития на годината

mail13:00 | 28.12.2011прегледи 1187 коментарикоментари 0


2011 г. не беше най-добрата година за света и в частност за Българската фондова борса. Инвеститорите станаха изключително предпазливи след вълна от негативни новини. Пазарите бяха непредсказуеми, а реакциите – разнопосочни. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг обобщават основните събития на 2011 г. в няколко категории:

Сделка на годината
По света:
Инвеститорите в гръцки дълг не биха определили „доброволното“ преструктуриране на държавните облигации на Гърция като сделка на годината, но за правителството това е едно облекчаване на тежестта. За съжаление, изцяло за сметка на банковата система на страната, а последвалият ефект е негативен – населението изтегля пари от банките, кредитирането се свива и никой инвеститор не иска да даде пари. Гърция обаче стана нагледен пример за това, как не трябва да се допуска развитието на дълговата криза и фалит на страна в еврозоната. Да се надяваме, че поуката е взета и за Италия и Испания.

У нас:
Новината за продажбата на Българо-Американска кредитна банка през май 2011 г. изненада инвеститорите. Още по-голяма изненада беше купувачът. Оттеглилата се от СиБанк Цветелина Бориславова (чрез фонда CSIF) се завърна на сцената с нов трезор и нова визия за развитието на институцията – зелени проекти. 49.99% от капитала на БАКБ бяха закупени за 100 000 евро, с опцията за осигуряване на 35 млн. евро заем за банката и осигуряване на средства за увеличение на капитала. Процедурата през октомври беше успешна, като вследствие CSIF придоби 96% от банката и отправи търгово предложение към миноритарните акционери.

Ако можем да присъдим и две „малинки“ в категорията, то те биха били за Кремиковци и Булгартабак холдинг. И за двете компании смяната на собственика беше дългоочаквана (особено при металургичния комбинат). Проблем се оказа липсата на информация относно купувача и намеренията му за развитието на съответно дружество. Това доведе до пасивност на инвеститорите и сделките не успяха да постигнат желания ефект.

Лента на годината

Приватизацията през БФБ започна в края на годината. Лентата прерязаха електроразпределителните дружества и по-специално ЕВН България - Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване с държавния дял от по 33%. През 2012 г. следват ЕОН и ЧЕЗ. Ефектите за БФБ от процедурата са спорни. Мажоритарният собственик придоби големия пакет на аукциона и увеличи дела си от 67%, съответно на 97.75% в ЕВН България Електроразпределение и 99.73% в ЕВН България Електроснабдяване. Публична търговия с акциите едва ли ще има. Това ще сведе до минимум интереса към ЕРП-тата на останалите две компании, тъй като мачът се оказа предварително решен. Намеренията на правителството към момента са за включване на още дялове на държавни дружества в приватизационния списък. Доколко това ще стане факт, времето ще покаже…

Отличник на годината

По света
Биотехнологии, фармацевтика и комунални услуги са най-добре представящите се сектори. На дъното на класацията са финансови и брокерски услуги, а автомобилният сектор изгуби 30%.

У нас
От акциите на фокус, призът Отличник на годината се връчва на Еврохолд България. Позицията отчита ръст от 41% за последната една година въпреки увеличенията на капитала. На противоположния полюс е Химимпорт със спад от 43%. Едно от най-ликвидните дружества на борсата пострада от слабата активност на инвеститорите и вторичния ефект от затварянето на репо-сделки. (бел.разглеждани са компаниите от основния индекс SOFIX към 21.12.2011 г.)

Публично предлагане на годината

По света
Най-печелившата компания, която е направила публично предлагане през годината в САЩ, е GNC Holdings – верига за продажба на лекарства и хранителни добавки. Други имат по-добро представяне на годишна база, защото са в края на годината, като топ 10 имат поне 40% растеж. Сред тях е и LinkedIn, но 60% от публичните предлагания на компании, чиято дейност е свързана със социални мрежи, са на минус тази година. Zinga влезе в този списък от злополучни акции още на първия ден от търговията си.

У нас
За съжаление подобен аналог у нас липсва, поне за текущата година. Ако може да се обяви дебют, то той би бил на Енергони. Дружеството измести БТК по пазарна капитализация, но освен на хартия това с нищо не допринесе за търговията на БФБ. Компанията няма реална дейност, а единственият актив, който притежава е патент за изграждане на вятърна централа (патент, а не реална централа).

Професия на годината

По света
Съосновател на технологична компания отново е най-доходната „професия“ за първи път от 2002 г. насам. След небивалия интерес към акциите на все още не публичната компания Facebook и публичното предлагане на Zynga, изглежда, че Уолстрийт пак се обръща към технологичната вълна. Следващата година ще бъде интересна, като ще се появят много нови мултимилиардери по джинси. Някои за по-дълго време, други за по-кратко.

У нас
Интернет порталът dir.bg не успя да реализира намеренията си за публично предлагане до края на 2011 г. Това може да се отнесе и в категория Слух или Намерение на годината, но поради сходния сектор с горепосочените компании го включихме тук. Свитият пазар в момента вероятно уплаши мениджърите на компанията, но те официално не са се отказали от намеренията си.

Слух на годината
Някой дали си спомня, че през август-септември вероятността САЩ да навлязат в рецесия беше над 50%? Това е според популярни в медиите имена, въпреки че консенсусът на икономистите от водещи инвестиционни банки беше по-позитивен. Щатската икономика не само, че опроверга Рубини и Розентал, но и отчете силно трето тримесечие с добри перспективи и за четвъртото. А вниманието на пазарите бързо се насочи от САЩ към Европа, където прогнозите за рецесия имат много по-дълбок фундамент. Остава само оправданието, че икономистите са предсказали 13 от последните 6 рецесии.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg