EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовата стабилност на България – събитие №1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата стабилност на България – събитие №1

mail09:10 | 19.12.2011прегледи 457 коментарикоментари 0


България е финансово и икономически стабилна и това е събитието на 2011 година според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Най-важен оттук нататък е въпросът кои ще са двигателите на икономическия растеж, коментира той в предаването "Годината" на Дарик радио. От макрикиономическа гледна точка страната ни не е в криза, тъй като вече шесто тримесечие има икономически растеж и ще го има и догодина, прогнозира вицепремиерът. Сегашната ситуация в Европа не е криза на финансовото и икономическото доверие, а в способността на европейските политици да вземат смислени решения заедно, коментира финансовият министър.

Ние трябва да помогнем и на себе си, и на Европа, като кажем, че всички заедно трябва да сме финансово дисциплинирани. Все още обаче предстои дискусията как ще се постигне икономически растеж след това. България няма да блокира единните усилия за овладяване на кризата в Европа, защото това не е европейско поведение, подчерта финансовият министър. Страната ни обаче ще продължи да настоява ЕК да направи отстъпка от националното съфинансиране по европейските проекти и делът му да бъде намален наполовина до 10% за държавите с добра фискална политика.

Не смятаме, че България трябва да участва с допълнителни средства за МВФ като част от анонсираните преди седмица решения за възвръщане на доверието на международните пазари. Такова финансиране за страната ни не е приоритет, подчерта финансовият министър.

Симеон Дянков коментира още, че сигурността в данъчната политика ще бъде поддържана и през следващата година. До момента приходните агенции са събрали с 1,5 млрд. лева повече спрямо 2010 г. От тях с 90% повече са акцизите върху алкохола спрямо миналата година и контролът там е много по-затегнат. С около 40% повече е събраният акциз и ДДС върху тютюневите изделия, а с около 9% е увеличена събираемостта на акциз върху горивата спрямо предходната година. Това означава, че без промяна на данъците до 2013 г. ще сме увеличили събираемостта на приходите с около 2,5 млрд. лева, обобщи той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg