EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Финансовата система с активи от 133.7 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата система с активи от 133.7 млрд.лв.

mail13:05 | 08.05.2018прегледи 4006 коментарикоментари 0


През четвъртото тримесечие на 2017 г. активите на финансовата система достигнаха 133.7млрд.лв., като спрямо края на 2016г. (124.3 млрд.лв.) те бяха увеличени с 8.6%, това показват данни от тримесечното издание „Банките в България“, подготвено от управление „Банков надзор“ на БНБ.

Управление „Банков надзор“ групира банките с оглед открояване на динамиката на процесите в банковата система. Групирането не съдържа в себе си елементи на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им състояние. Мястото на банките в групите зависи от размера на активите им и се променя в края на всеки отчетен период. Първа групасе състои от 5-те най-големи банки на база на общите им активи към всеки отчетен период, втора – от останалите банки, а в трета група влизат клоновете на чуждестранни банки в България.

 

Първа група:

УниКредит Булбанк

Банка ДСК

Първа инвестиционна банка

Юробанк България

Обединена българска банка

Втора група:

Райфайзенбанк (България)

Сосиете женерал Експресбанк

Централна кооперативна банка

СИБАНК

Банка Пиреос България

Алианц банк България

Българска банка за развитие

Инвестбанк

ПроКредит банк (България)

Общинска банка

Интернешънъл Асет Банк

Българо-американска кредитна банка

Търговска банка Д

Ти Би Ай Банк

Токуда банк

Тексим банк

Търговска банка „Виктория“

Трета група:

Ситибанк Европа– клон България

БНП ПарибаС.А.– клон София

ИНГ банк Н.В.– клон София

Те-Дже зираат банкасъ – клон София

Ишбанк АГ – клон Соф

 

БНБ е констатирала нарушения в 7 търговски банки през 2017 година. За 5 от тях централната банка е предприела надзорни мерки, а спрямо други две е отправила надзорни предписания за отстраняване на слабостите. Някои от проверените трезори не са изпълнили в достатъчна степен нейните предписания да подобрят анализа на рисковете и адекватността на капитала си. Именно за това БНБ е предприела надзорни мерки и препоръки към ръководствата на проверените банки. Банковият надзор настоява за извършване на промени във вътрешните правила за кредитиране. Препоръчва се да се подобри качеството на анализите за платежоспособността на кредитополучателите, както и за по-прецизна оценка на приеманите обезпечения по кредити и определяне на реалистични срокове за тяхната реализация. Друга част от препоръките засягат необходимостта от ефективен вътрешен анализ на капитала и капиталовата адекватност и оценка доколко капиталовият ресурс може да покрие необезпечените кредити. Препоръчано е някои банки да подобрят системите си за ранно предупреждение при проблеми в кредитните експозиции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg