EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Финансова подкрепа за 257 фирми в СЗ България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансова подкрепа за 257 фирми в СЗ България

mail09:09 | 10.08.2020прегледи 460 коментарикоментари 0


В област Плевен 103 фирми получават безвъзмездна подкрепа за справяне с пандемията от коронавирус. Това съобщи Николета Минчева, експерт в Областния информационен център - Плевен.
Тя уточни, че посочените дружества са микро и малки предприятия. До края на юли те са подписали договори за безвъзмездна финансова подкрепа на обща стойност близо 860 000 лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.
Общо 68 от фирмите са подпомогнати с максималния размер от 10 000 лева, а три фирми - с минималния гранд от 3 000 лева. Помощта е определена според декларирани нетни приходи от продажби през 2019 г., като кандидатите са доказали спад в оборота през април на т.г. от поне 20 на сто, спрямо средния месечен оборот за м.г.
Одобрените фирми работят в различни икономически сектори - строителство, предпечатна подготовка и рекламна дейност, производство на опаковки, търговия със строителни материали и бои, счетоводни кантори, агенция за недвижими имоти, практики по дентална медицина, центрове за обучение, фризьорски и козметични услуги, туристическа, авторемонтна, спедиторска и превозна дейност.
В град Плевен работят 89 от подпомогнатите фирми, останалите 14 са от Белене /четири/, две са в Червен бряг, и по една в Бреница, Въбел, Кнежа, Левски, Никопол, Пордим, Славяново, Староселци.
Средствата могат да бъдат използвани за закупуване на суровини, материали и консумативи, за покриване на режийни разходи и на други външни услуги, за възнаграждения на персонала и за осигурителните и здравните вноски за сметка на работодателя. Целта е да се преодолеят евентуалният недостиг на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19.
Минчева отбеляза, че общо в Северозападна България са сключили договори 257 микро и малки предприятия до края на юли. Оценката на всички подадени проектни предложения все още не е приключила, подчерта тя. Резултатите се съобщават периодично по оценителни сесии на сайта на Оперативната програма(opic.bg), а информация за подписаните договори може да бъде намерена в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.
До 24 август за безвъзмездно подпомагане могат да кандидатстват средните предприятия, припомни експертът от Областния информационен център в Плевен. От центъра оказват консултации на всичщи желаещи да кандидатстват за подкрепа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg