EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансират общини от фонд "Радиоактивни отпадъци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансират общини от фонд "Радиоактивни отпадъци"

mail16:40 | 23.02.2011прегледи 848 коментарикоментари 0


Правителството измени наредбите за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски в два фонда -"Радиоактивни отпадъци" /РАО/ и "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения"/ИЕЯС/. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Промените в Наредбата за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски във фонд "РАО" създават условия и ред за финансиране от фонда на проекти за устройство на територията на общините и населените места, в които се експлоатира или е разрешено изграждане на съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци.
С промените във втората наредба размерът на вноските във фонд "ИЕЯС" ще се определя на базата на методология за разходите по финансиране на извеждането от експлоатация и добрите европейски практики. Новите текстове осигуряват възможност за създаване на целева сметка към лицензианта на ядрено съоръжение в експлоатация за покриване на разходи за извозване на отработено ядрено гориво, за технологично съхранение и преработка.
Така страната ни напълно транспонира изискванията на Препоръка на Комисията 2006/851/"Евратом" за управление на финансовите ресурси за извеждане от експлоатация на ядрените инсталации и за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg