EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Финансирането на „Турски поток“ ясно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансирането на „Турски поток“ ясно

mail16:38 | 12.07.2017прегледи 9344 коментарикоментари 0


Генералният директор на турската държавна тръбопроводна компания „Ботас“ Бурхан Озджан заяви, че Турция е постигнала договореност с „Газпром“ по финансирането на „Турски поток“ на нейна територия, предаде РИА Новости.
„Ние вече се договорихме с „Газпром“ по този въпрос. Не мога да разкривам цифри“, посочи Озджан. Според него „процесът за получаване на разрешение за второто разклонение на „Турски поток“ продължава в положителна насока и няма никакви подводни камъни“.
„Бе постигната договореност, че излизането на сушата на газопровода ще се осъществи в Югоизточна Тракия в района Къйкьой и въпреки различните слухове, няма да има никакви изменения в тази география. Не можем да кажем дали излизането на сушата ще бъде именно в този населен район, или някъде наблизо. Там продължават инженерните дейност, както от страната на морето, така и на сушата“, добави Озджан.

През януари т.г. Съветът на директорите на Газпром е одобрил предоставяне на кредит от 310 млн. евро на компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.) с падеж до 30 юни 2020 година, предаде ТАСС. Средствата ще бъдат използвани за построяване на газопровода "Турски поток". Проектът "Турски поток" бе представен от Русия през декември 2014 г., за да смени "Южен поток". Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15,75 млрд. куб м всяка.  Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения.  След  среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена. По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg