EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансиране на БГ издания зад граница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансиране на БГ издания зад граница

mail11:10 | 23.10.2014прегледи 1023 коментарикоментари 0


Димитровград /Цариброд/, Десимира Миткова, БТА
Български журналисти зад граница представиха положителни практики как техните издания се финансират в чужбина. Това стана по време на последния панел на Десетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС.

Двете излизащи в Чехия списания на български език - "Роден глас" и "Българи", се финансират от тамошното Министерство на културата, тъй като българите са официално признато малцинство. Това ни дава и възможност да кандидатстваме по различни проекти, посочи Камелия Илиева от "Роден глас".

Хърватия също отпуска средства за издаването на българско списание в безплатен вариант. Това, че не трябва да се борим за финансиране, ни позволява нашето списание да бъде изцяло с образователен характер, да бъде положително и да сме много далеч от политиката, каза Диана Гласнова от сп. "Родна реч".

Българското списание "Диалог", излизащо в Холандия, се издържа от абонамент и реклама. Издателката му Даниела Горчева заяви, че не прави компромис с качеството, тъй като според нея има публика за ценни издания, които просвещават българското общество и спазват европейските ценности.

Генералният директор на БТА Максим Минчев отбеляза при закриването на юбилейния световен форум, че за десети път той се организира само с усилия на агенцията и изрази удовлетворение, че вижда желание в участниците той да продължи. Обобщавайки обсъжданията по време на дискусиите, Минчев посочи, че проблемите опират до липсата на орган, който да защитава интересите на гилдията. Преди две години в Букурещ казахме силни думи за Съюза на българските журналисти, но не с желание да го оглавяваме и превземаме отвътре, а с желание той да бъде организацията, която да защитава правата на журналистическата гилдия, каза той. По думите му самата професия през последните години се е променила мощно. Нека се обединим с апел да бъде възродена професионалната организация, нека бъде такава, каквато ни е необходима на всички нас, каза Максим Минчев. По време на срещата беше представен сборникът "Държавна сигурност и вражеските радиостанции". По традиция НДФ "13 века България" връчи отличие за съхранението и разпространението на българския език и култура по света. Тази година носителят на наградата е Мария Захариева от сп. "Българи" в Чехия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg