EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Финално: Ето къде ще се прилага 9% ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финално: Ето къде ще се прилага 9% ДДС

mail12:36 | 10.06.2020прегледи 769 коментарикоментари 0


Народното събрание прие окончателно 9 процента ДДС за ресторантьорски, кетъринг услуги, за книгите, бебешки храни, пелени и санитарни материали с приети текстове в Закона за изменение и допълнение на закона за данъка върху добавената стойност.

Мярката ще е временна и ще обхваща периода от 1 юли тази година до 31 декември 2021 г.

ДДС остава 20% за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга, както и  за туроператорските услуги.

Мнозинството отхвърли предложенията на НСФБ за 9% ДДС за бирата и виното, сервирани в ресторантите, както и за туроператорските услуги, с което ставката за тях остава 20 на сто.

Лидерът на НФСБ  Валери Симеонов не успя да убеди депутатите с мотивите:

"Мярка за подпомагане на бранша, но се и изключват туроператорските услуги, според нас изключително несправедливо. Нискоалкохолните напитки те също да бъдат на девет процента - в огромната си час и виното, и бирата, които се консумират, са родно производство".

Милко Недялков от БСП не е съгласен ДДС ставката от 9 на сто за книгите да важи до края на 2021 година и настоя тя да остане постоянна:

"Не е възможно българските автори, преводачите, издателите на книги да се опитат през този период да издават повече книги, защото тогава е намалена ставкатана  ДДС. Как ще бъдат продавани?"

Окончателно беше прието предоставяне на ваучери за почивка в размер на 210 лева служители в системата на здравеопазването и сигурността, както и еднократна помощ за осмокласниците в семейства със средномесечен доход за предходната година по-нисък или равен на 450 лева.

Размерът на помощта ще се определя с постановление на Министерския съвет.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg