EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финални усилия за Набуко?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финални усилия за Набуко?

mail14:15 | 21.05.2013прегледи 761 коментарикоментари 0


В съвместна декларация, приета във вторник по време на петата среща на Комитета за „Набуко“ в румънската столица Букурещ, правителствата на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция поставиха акцент върху потенциала на газопровода „Набуко“ да доставя синьо гориво до пазарите на Западните Балкани и до страните от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чешката република и Унгария). Домакин на срещата на Комитета бе правителството на Румъния.
Освен това правителствата изразиха ангажимента си да се включат в изграждането на необходимите интерконектори, за да осигурят доставките на газ до страни по направленията Южна, Централна и Северна Европа.
zoom_sssДържавите членки на комитета призоваха Европейския съвет, във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз (ЕС) на 22 май, където ще се обсъжда и въпроса за окончателното създаване на Вътрешен енергиен пазар на ЕС, да отбележи по-широкия потенциал на „Набуко“, който ще даде достъп на нови източници на газ, ще насърчи икономическия ръст и конкуренцията на европейско ниво. Страните от „Набуко“ се обръщат и към ЕК с апел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.
Участниците в срещата на Комитета приветстваха и постигнатия напредък по проекта след предишната сесия, състояла се през април в Будапеща, както и работата, извършена от властите в транзитните държави, за да се гарантира успешното финализиране на проекта. В частност те подчертаха усилията на Данъчния подкомитет на „Набуко“ за уреждане на въпросите с данъчното облагане, породени от Междуправителственото споразумение за „Набуко“ и неговите подробни препоръки, засягащи прилагането на фискални разпоредби. Държавите членки вече разполагат с експертен опит в рамките на Комитета за „Набуко“, за да изработят необходимите данъчни инструменти или споразумения, като ги съобразят с националните си законодателства.
Франк Зиберт, главен финансов директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ заяви: „Инвеститорите се нуждаят от предсказуемост и стабилност, особено когато става въпрос за парични потоци. Сега постигнахме основата по тези въпроси, благодарение на препоръките на Данъчния подкомитет на „Набуко“.“
Декларацията подчертава значението на факта, че проектите за „Набуко“ и Трансанадолския газопровод (TANAP) са взаимно допълващи се, и приветства постигнатия прогрес в реализацията на TANAP от властите в Турция и Азербайджан. Делегации от двете страни също присъстваха на срещата в Букурещ. Наскоро бе сключен Меморандум за разбирателство между „Набуко“ и TANAP, за да се осигури ефективно сътрудничество при осъществяването на двата проекта.
Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ каза: „Постигнахме няколко важни неща след срещата на комитета за „Набуко“ в Букурещ: България стана втората държава, издала екологично разрешение за строителство на „Набуко“; стартирахме регистрационната фаза на процедурата „Открит сезон“ с нива на интерес, които надхвърлят очакванията. Националните регулаторни органи също така дадоха на „Набуко“ удължаване на освобождаването на проекта от изискванията за достъп на трети страни съгласно законодателството на ЕС, в съответствие с графика за доставка на газ от находището „Шах Дениз“. „Набуко“ е най-краткият маршрут към пазарите на Югоизточна Европа и остава най-добрият вариант за стартиране на Южния газов коридор“.
„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл”
„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” е учредена на 24 юни 2004 г. с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровод „Набуко”. Със седалище в гр. Виена, Австрия дружеството има предмет на дейност пренос и търговия на едро с природен газ съгласно законодателството на ЕС. Международната компания е собственост на акционерите в „Набуко” и отговаря за проектирането, изграждането, експлоатацията, търговията с капацитет и разпределението на капацитета на газопровода „Набуко”. Компанията ще бъде единственото дружество, което ще осъществява пряк контакт с търговците и ще работи на принципа на комплексно обслужване, действайки като самостоятелна стопанска единица на пазара, независимо от своите учредители.
Структура на акционерите
Акционерите в проект „Набуко” са: OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), „Български Енергиен Холдинг” (България) и Botas (Турция). Акционерите са отговорни за преговорите по договорните отношения при доставките на газ.
BOTAS
Турската компания Botas е създадена през 1974 г. с цел да транспортира суров петрол от Ирак до залива Искендерун. Чрез централата си в Анкара и 2 800 служители, Botas управлява ефективно системите за суров петрол и природен газ в цяла Турция. Botas експлоатира общо 12.300 км. трасета от газопреносната мрежа на Турция. След приключването на тръбопровода за суров петрол Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), общата дължина на петролопроводите, оперирани от Botas достигна 3 332 км. Наличният транспортен капацитет от 79.4 млн. тона петрол достигна 129.4 млн. тона годишно след пускането на BTC. Като търговец на природен газ, чрез допълнителни договори с компании от 5 различни държави, Botas внесе и продаде 43 млрд. куб.м. природен газ през 2012 г., от които 7.7 млрд. куб. м втечнен природен газ. Редом с водещото си значение за проекта „Набуко”, Botas участва в TANAP - газопреносeн проект, които ще отвори вратите на държавите доставчици от Изтока към пазарите на Европа през Турция.
OMV Aktiengesellschaft
С продажби на групата в размер на 42.65 млрд. евро и персонал от 29 000 служители през 2012 г., OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компании на борсата в Австрия. OMV Exploration & Production осъществява дейност в две основни страни Румъния и Австрия и притежава балансирано международно портфолио. OMV има доказани запаси на нефт и газ от около 1,12 млрд. барела петролен еквивалент към края на финансовата година 2012 г. и производство на около 303 000 барела на ден през 2012 година.
Чрез поделението Gas and Power OMV продаде приблизително 437 TWh газов еквивалент през 2012 г. В Австрия OMV управлява тръбопроводна мрежа с дължина 2000 км и капацитет за 2012 от 103 млрд. куб. м.
С търговския си обем от около 528 TWh през 2012 г., платформата Central European Gas Hub на OMV е сред най-важните центрове в континентална Европа. Поделението Refining and Marketing има годишен капацитет от 22 млн. тона и от 2012 г. над 4400 бензиностанции в 13 държави включително Турция. OMV затвърди позициите си чрез придобиването на собствеността на 97% от акциите на Petrol Ofisi, водещата компания в Турция за продажби на дребно
FGSZ ltd.
FSGZ Natural Gas Transmission Closed Company Limited (FGSZ Ltd.) - член на групата MOL - със седалище в Шиофок, притежава и управлява мрежата за транспорт на природен газ под високо налягане на цялата територия на Унгария, както и координира всички еднолични TSO лицензи за цялата газопреносна мрежа. В допълнение се стреми и да осигурява доставки на природен газ за Сърбия, Босна и Румъния като постоянно се стреми да разшири пазарния си обхват. Тази система за транспорт под високо налягане осигурява природен газ за дистрибуторски компании, електрически централи и индустриални гиганти, които са директно свързани с мрежата.
Основна задача на компанията е да гарантира, сигурно непрекъсвано, оптимално функциониране, поддръжка и развитие на тръбопроводната системата под високо налягане , включително на отводните тръби и доставката на природен газ до и от различни търговци. Отговаря за измерване на количествата и качеството на транспортирания газ, за умирисването му, контрола на налягането и защита срещу претоварване на системата.
Компанията има над 70 годишна история и през последните 4 десетилетия се модернизира с усилени темпове. FGSZ Ltd. изпълнява своите отговорности по транспорта при високо ниво на сигурност и недискриминативна политика, насочена към опазване на околната среда и задоволително високи технически стандарти. Тя може постоянно да облекчава натоварването върху околната среда, чрез развитието на технологиите за пренос на природен газ.
TRANSGAZ
Румънската национална газопреносна компания Transgaz със седалище в Медиас, е учредена през април 2000 г., като резултат от юридическото разделяне на бившата вертикално интегрирана национална газова компания Ромгаз. Регистрираният капитал на Transgaz е 58,5097 % собственост на румънската държава, представлявана от Министерството публичните финанси, 14,9876 % от Proprietatea Fund 26,5027 % търгуват на Румънската фондова борса. Основен предмет на дейност е преносът на природен газ, изпращане и международен транзит, както и проучване и проектиране в областта на транспортирането на природен газ.
През последните три години количествата природен газ управлявани през мрежите на Transgaz са 12.3 bcm (2010), 12.8 bcm (2011), 12.7 bcm (2012). Към момента Transgaz управлява 13 081 км тръбопроводи. Реализираната печалба за 2012 е 306 милиона евро.
„Български енергиен холдинг” (БЕХ)

БЕХ ЕАД е национален енергиен лидер. Той е дружество, 100% собственост на Българската държава, в чиито състав влизат 8 дъщерни дружества, опериращи в сферата на преноса, транзита, съхранението и продажбата на природен газ; производството, преноса и продажбата на електроенергия; топлоенергия; въгледобив, както и всички други видове енергия и суровини за производството й.
Компаниите в структурата на БЕХ ЕАД са: „Мини Марица Изток” ЕАД; ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД; АЕЦ „Козлодуй” ЕАД; „Национална електрическа компания” ЕАД; ЕСО; „Булгаргаз” ЕАД; „Булгартрансгаз” ЕАД и „Булгартел” ЕАД.
Въпреки, че всички компании в структурата са собственост и са директно подчинени на БЕХ, те запазват своята оперативна самостоятелност и лицензи.
„Булгартрансгаз” ЕАД действа като оператор с основна търговска дейност – пренос/ транзитен пренос и осигуряване на условия за съхраняване на природен газ, както и поддръжка, опериране, управление и развитие на подземно газово хранилище.
При изпълнението на тази своя втора задача, компанията се ръководи от инициативите и изискванията на ЕС.
Общата дължина на газопреносната мрежа за високо налягане е над 2 645 км, от които 1 700 км. са разклонения и свръзки в услуга на потребителите в страната. Останалите 945 км. от основната мрежа осигуряват транзит към Турция, Гърция и Македония. Транспортната мрежа за природен газ за местни потребители включва и 10 компресорни станции и 68 станции за понижаване на налягането.
През 2011 г. „Булгартрансгаз” ЕАД е транзитирала 15,1 млрд. куб. м. природен газ до държави на Балканския полуостров. В момента в България има само една компания лицензирана да осъществява доставки на газ за публични нужди и това е „Булгаргаз” ЕАД. През 2011 „Булгаргаз” ЕАД продаде 2.987 млрд. куб. м. природен газ на вътрешния пазар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: Набуко, дейност
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg