EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финални дни за паспорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финални дни за паспорти

mail12:50 | 29.12.2010прегледи 1289 коментарикоментари 0


Въпреки че от МВР официално съобщиха, че в звената "Български документи за самоличност" в страната няма напрежение при административното обслужване, днес над 30 души чакаха при отрицателни температури пред паспортната служба на столичното Четвърто РПУ.

Някои от хората чакаха близо три часа в студа, за да успеят днес да подадат заявление за издаване на нов документ за самоличност. Възмутени гражданите недоволстваха и срещу липсата на отоплено помещение, в което могат да могат да изчакат реда си. Те се притесняваха, че след днешния ден ще трябва да се наредят и сред чакащите пред лекарските кабинети. На някои от хората личните им документи са изтекли още в края на лятото, но поради огромните опашки тогава до сега не са успели да се сдобият с нови документи. Много от хората смятат, че срокът за издаване на лични документи за гражданите, чийто лични карти и паспорти изтичат през тази година трябваше да бъде удължен не с 6, а с 12 месеца. В Четвърто районно управление, както и в останалите РПУ-та в столицата паспортните звена работят в делничните дни от 07:00ч. до 19:00 ч, така че докато едни щастливи влизаха в паспортното, за да подадат документите си след дългото чакане, други продължаваха да се присъединяват към опашката.

БГНЕС припомня, че от МВР днес съобщиха, че шестмесечният срок за удължаване на валидността на лични карти и свидетелствата за управление на МПС важи само за документите, изтичащи през 2010 г. Във връзка с предвидения в Закона за българските лични документи удължен срок на валидност на изтичащите през 2010 година лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства /СУМПС/, от дирекция "Български документи за самоличност" напомнят: Съгласно статистиката 90 000 лични карти със срок до май 2010 година, все още не са подменени и са с изтекъл срок на валидност. Изтичащите само през 2010 година лични карти и СУМПС ще важат още 6 месеца след датата на валидността им, и то единствено на територията на България. От МВР припомнят, че ако срокът на валидност на лична карта/СУМПС е до 29 декември 2010 г. Нейната валидност се удължава автоматично до 29 юни 2011 г. и за този период няма да се дължи глоба. В срок до 29 юли 2011 г. /т. е. 30 дни след изтичане на шестия месец/ е необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта/СУМПС, в противен случай се налага административна санкция /глоба/. Ако срокът на валидност на лична карта/СУМПС е до 1 януари 2011 г, в срок до 1 февруари 2011 г. е необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта/СУМПС, в противен случай се налага административна санкция /глоба/.Очаква се обаче, че приемът на заявления може рязко да нарасне през втората половина на 2011 и първите месеци на 2012 година поради изтичането на срока на валидност на голям брой издадени лични карти и СУМПС. През януари 2011 година изтича срокът на валидност на 71 499 лични карти, а през декември следващата година техният брой е 283 121.От МВР припомнят още, че в тримесечен срок след изтичането на срока на валидност на паспорт той следва да бъде върнат. В противен случай се налага административна санкция /глоба/ в размер – от 20 до 150 лв. Не е задължително подаването на заявление за издаване на нов паспорт.
 


Тагове: пасторти, смяна
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg