EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Филмовата индустрия формира 6% от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Филмовата индустрия формира 6% от БВП

mail16:05 | 26.06.2018прегледи 1074 коментарикоментари 0


6% от БВП на България се формира от филмовата индустрия и филмовите практики у нас, което съвсем не е малко, каза заместник-министърът на културата Румен Димитров на среща с ръководители на културни институции в Смолян. Основната тема на проведената среща в Областната администрация е идеята за възстановяване на прекъснат през 90-те години филмов фестивал в Смолян.
Заместник-областният управител Андриян Петров представи разработена идейна концепция за организиране на кино фестивал в Смолян, който да продължи традициите на някогашния филмов преглед на млади автори.
Заместник-министър Димитров подчерта, че провеждането на такъв фестивал носи сериозна принадена стойност за града домакин, давайки тласък и на други индустрии и изкуства. Ако успеем да създадем тук кинофестивал, който да бъде уникален за региона, това би било чудесно допълнение към културната картина на Смолян, посочи Жана Караиванова, директор на Националния филмов център.
Идейната концепция предвижда организиране на първото издание на филмов фестивал в Смолян като национално събитие през есента на 2019 г., а от следващата година да се включи и международно участие.
Община Смолян е заявила ангажимент да бъде домакин на фестивала, а други общини от областта имат желание за приемане на съпътстваща програма на форума. БТА


Тагове: Смолян, филми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg