EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Филиал на МГУ в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Филиал на МГУ в Бургас

mail19:08 | 02.03.2023прегледи 783 коментарикоментари 0


Филиал на Минно-геоложкия университет (МГУ) "Св. Иван Рилски“ ще бъде открит в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов беше подкрепено единодушно от общинските съветници на днешното им редовно заседание. Докладната бе гласувана след получено писмо от ректора на висшето училище проф. д-р инж. Ивайло Копрев, с което се иска разкриване на филиал в морския град. Припомняме, че ръководството на университета проведе поредица от срещи с представители на местната администрация и бизнеса, на които бяха обсъдени възможностите за осигуряване на висококвалифицирани кадри с инженерна подготовка в областта. 

"Това е шанс за младите хора в региона да получават образование по специалности, които липсват в университетите, които работят на територията на Бургас. Това е поредна крачка в политиката на града за привличане на висши учебни заведения и задържане на младите хора на наша територия“, заяви кметът Димитър Николов по време на заседанието на местния парламент. 

Той увери, че общината е готова да съдейства за осигуряването на сграден фонд, който да приюти филиала. Към момента се обмислят и възможностите за изграждане на нов кампус с общежитие. 

"Съществуващите сгради в града позволяват и сега да бъде приютен този филиал, включително и финансиране за издръжката му, докато укрепне. Вече проведох разговори с ректора на Националната художествена академия, който ми споделим, че филиалъта на Академията в Бургас вече не се нуждае от финансовата подкрепа от Общината, защото приходите им са достатъчни, за да се самоиздържат", каза още кметът. 

Той отчете, че в Югоизточния регион има недостиг на висококвалифицирани инженери, които са търсени на регионалния пазар на труда, в държавната и общинска администрация. Кадровата криза с инженери засяга и някои от големите и малките предприятия. От друга страна действащите в Бургас висши училища имат друг профил и оставят непокрити тези кадрови ниши, стана ясно от думите на Николов. 

Специалностите, които филиалът планира да разкрие, не дублират съществуващи във висшите училища на региона. Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се обучават студенти в образователно-квалификационна степен "Бакалавър" в професионално направление "Електротехника, електроника и автоматика“ и в образователно-квалификационна степен "Бакалавър" в професионално направление "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми".

Университетът е и единственото висше училище у нас, което осигурява образование в областта на проучването, добива и преработката на минерални и енергийни суровини. В него се обучават студенти по всички образователни степени, като по продължителност и обхват съответстват на степените, давани в университетите в Европа и САЩ. В МГУ се подготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, провеждат се приложни научни изследвания и се осъществяват всички форми за следдипломна квалификация.


Тагове: МГУ, филиал, Бургас
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg