EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фестивал на местните породи в Калофер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на местните породи в Калофер

mail10:30 | 27.09.2013прегледи 1185 коментарикоментари 0


Фестивалът на местните породи ще се проведе в местността „Паниците край град Калофер. Организатори са Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Фестивалът е част от проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и на него ще бъдат показани животни от 15 местни автохтонни породи овце, 2 местни автохтонни породи кози и 2 комерсиални породи овце. Ще участват 19 земеделски производители със 105 животни. Особено интересни са животните от породата Каракачански кон, Каракачанско куче и Родопско късорого говедо. Но ще има още Реплянска, Дъбенска, Средностаропланинска, Медночервена Шуменска, Вакла Маришка, Тетевенска и други породи, които ще пристигнат за участие от района на Смолян, Монтана, Пловдив, Ловеч и др.
Фестивалът ще бъде открит на 27.09.2013 г. в 11:00 часа от изпълнителния директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов и от д-р Стоилко Апостолов – ръководител на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“. В него ще вземат участие студенти от Аграрния университет - Пловдив и ученици от Началното училище в гр. Калофер.
Ще има състезание между участниците за разпознаване на породите овце, кози, коне и говеда. На най-добрите ще бъдат раздадени предметни награди, а всеки участник в състезанието ще получи книжката „Местните породи селскостопански животни в Р.България“, която съдържа подробно описание и снимки на породите.
Ще бъдат дегустирани продукти – мляко, кашкавал, сирене, катък и други, приготвени от местни породи животни.
По същото време, но в Троян проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ ще гостува и на традиционния БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА (27 – 29 септември 2013 г.), където ще представи на гражданите на Троян и гостите на фестивала чисти фермерски продукти от с. Добродан, с.Васил Левски и от Калофер. Краве и биволско кисело мляко, прясно мляко, манов, акациев и билков мед ще зарадват посетителите на Улицата на занаятите, където ще бъде щандът на проекта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg