EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фестивал на малината започва в Попово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на малината започва в Попово

mail15:10 | 14.09.2023прегледи 807 коментарикоментари 0


Попово ще бъде домакин на Осмото Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината. Събитието, на което се очаква да присъстват производители от региона и цялата страна, ще се разгърне на 15 септември на централния градски площад "Александър Стамболийски", съобщи Ивелина Атанасова от общинската администрация в Бялото градче.

Официално откриване на изложението с водещ Ники Кънчев е предвидено по обяд. Събитията се организират от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Община Попово.

Подготвена е разнообразна програма. Участниците в изложението ще могат да обменят опит и мнения за развитието на сектора. Организаторите предвиждат посещения в местните предприятия "Родина агро" - най-голямото хладилно предприятие в област Търговище, и "Рио агро". Във втората компания ще може да се види специализирана техника, която намира приложение в отглеждането на малини, както и да се разгледат собствените оранжерии на фирмата, посочи Атанасова. 

Ще бъдат подредени свежи плодове от ягодоплодни култури, традиционни храни, сокове, сладка, вино и безалкохолни напитки. Организаторите са планирали и конкурс за домашно приготвено сладко от малини, както и кулинарно изложение. Конкурсът е на тема "Малинови кулинарни  изкушения". Програмата включва още детската работилница за ароматни сапуни и пленер за детска рисунка на тема "Малината през нашите очи", с участието на млади художници от Школата по изобразително изкуство "Арт Попово". 

В следобедните часове Фестивалът на малината ще продължи с фолклорна програма, с участието на творчески колективи от община Попово и Танцов състав "Лудо-младо" от град Годеч. Вечерта ще завърши с детска щуротека и концерт на Нели Петкова.

Не случайно домакин на Фестивала на малината е Попово. В тази община от област Търговище се отглеждат общо 391,3 дка с трайни насаждения от малини. Малинови масиви има на територията на петте общини на Търговищка област – общо 472,7 дка, но най-много от тях са в землището на Поповска община, следвана от община Опака с малко над 54 дка.  

/БТА/

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158