EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фестивал на билките край Севлиево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на билките край Севлиево

mail14:00 | 23.06.2015прегледи 1305 коментарикоментари 0


На 24 юни за дванадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди. Празникът по традиция се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще започне в 10,30 ч.
Началото му ще постави ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Преди това венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви. Улицата на занаятите ще бъде огласена от фолклорните изпълнения на Ина Иванова и на талантливи деца от Студио „Румина“ с ръководител Румяна Начева. В същия час всеки желаещ ще може да се включи в плъстенето на цветя пред новооткритата Работилница „Седянка“ на чарията.
В 11,00 ч. председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов на място ще демонстрира народната технология за приготвяне на Пластира на дванадесетте апостоли – лечебна смес от дванадесет билки, масла и восък. След това ще бъде показана слънчева технология за създаване на растителни лекарства с помощта на слънчев лъч, магнитно поле, живи растения и изворна вода.
В Деня на слънцето най-ранобудните могат да разпознават и берат билки в местността Ксилифор и край Арбанаси. Тръгването е в 6,00 ч. от Чайна-пекарна „Билкария” в квартал „Асенов“. Освен плетенето на венци и цветя и момини китки ще може да се научи езика на цветята: какво изразява формата, възрастта, цвета, уханието, каква е силата на въздействието на подареното цвете (послание), на извлеците от него (лечение).
На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. Ще се раздават и специални късметчета с послания за билките.
 

На 4 юли за втора поредна година в намиращото се на няколко километра от Севлиево село Младен ще се проведе Фестивал на билките. Неговата основа цел е да популяризира билковото богатство на страната ни, но и да апелира хора да се грижат за него, като обменят идеи, знания и водят живот в хармония с природата.

За първи път тази година специален лектор на фестивала ще бъде народният лечител Владимир Бошнаков, познат като дядо Владо. Стотици хора са възхитени от способността му да се самоизлекува от 4 тежки заболявания и то с помощта на билките. Преди 15 години животът на дядо Владо се променя из основи, когато лекари го диагностицират с недооросяване на мозъка и тумор на простата. Следват месеци лечени без резултат, когато дядо Владо решава да опита да се излекува сам. Започва да проучва билките, купува книга след книга, експериментира и въпреки безнадеждните диагнози – успява да се справи с рака и да намери лек за други болести, които медицината класифицира като нелечими. Благодарение на изследванията на учени като Джон Армстронг и Рудолф Бройс и на собствения си опит дядо Владо успява да помогне на стотици хора със здравословни проблеми. Неговата лекция и дискусия ще бъде откриваща за фестивала с начало 10:15 ч.

Десислава Димитрова от сдружението Slow Food ще бъде водещ на ателие „Билките и кухнята“ в следобеда на 4 юли. Десислава е доцент д-р по ботаника в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН.
Предвидени са още много лекции и демонстрации.
За гостите на фестивала и тази година домакините ще подготвят място за палатки и ще предложат безплатно билков чай за всички. Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС.

 

 


Тагове: билки, фестивал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg