EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Фермерски пазар след седмица?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фермерски пазар след седмица?

mail07:35 | 09.04.2020прегледи 9306 коментарикоментари 0


Стоилко Апостолов, ръководител на Фондация „Биоселена“, обяви пред БНР, че от организацията започват преговори със Столична община за ново отваряне на фермерския пазар в София и изрази надежда, че следващата седмица той отново ще е достъпен за потребителите. Апостолов коментира заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава откриването на фермерските пазари, след като те бяха забранени заради кризата с Covid-19. Сред аргументите за разрешението според представителя на фондацията, е самият характер на фермерските пазари като място на директна продажба, където продаваната храна е „пипана само от един човек и липсват посредници, няма складове на едно и т. н.

„По наше мнение – това е храна, която носи най-малко рискове за потребителите. Т.е. производителят директно продава на крайния клиент.“

Според Апостолов в историята на човечеството винаги този, който е произвеждал храната, я е доставял директно на купувачите. Той отбеляза, че по отношение на фермерските пазари в условията на пандемията България следва стъпките на Франция, където с решение на кризисния щаб са затворени за седмица всички пазари, но след това се указва на местните кметове да бъдат отворени фермерските пазари и да се осигури пряка връзка между производители и потребители.

В коментар за гарантирането на изискванията за здравна сигурност и социална дистанция на фермерските пазари Апостолов подчерта, че са набелязани 15 мерки:

„Ще се опитаме евентуално да подредим шатрите в една редица, за да има повече място, с ленти ще ограничим достъпа на клиентите, за да не става струпване пред щандовете. Това всъщност е най-големият риск… Временно ще спрем дегустациите и продажбата на насипни продукти – ядки, непакетирано сирене – така, че фермерите, които излизат на пазара, ще трябва предварително да са пакетирали продуктите.“

Ръководителят на „Биоселена“ заяви, че според получената от фондацията обратна връзка от фермерите едва половината от тях ще се завърнат на фермерските пазари, тъй като някой са от рисковите за заразяване с Covid-19, а други се грижат за по-възрастни близки и се притесняват да не пренесат заразата.

Според наблюденията на Апостолов в периода, когато фермерските пазари не функционираха, е налице опит на редица производители да продават продукти чрез интернет, но по думите му  доставките, заявени дигитално, са били само малък отдушник е не са компенсирали пазара“, тъй като повечето фермери работят  села, където няма офиси на куриерски фирми и на тях им се е налагало да пътуват по 7-8 пъти до града, за да носят поръчките.

Освен това представителят на „Биоселена“ подчерта, че съществуват и нормативни изисквания по отношение транспортирането на храната, които възпрепятстват транспортиране на продукти чрез куриерски фирми.

В заключение Апостолов изрази несъгласие с предложението на Асоциацията на земеделските производители хора, останали без работа в резултат на пандемията, да започнат работа в  селското стопанство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg