EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фермерски базар в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фермерски базар в Пловдив

mail10:00 | 06.06.2013прегледи 682 коментарикоментари 0


В Пловдив успешно стартира постоянен фермерски базар, който ще популяризира биологичните и занаятчийски храни местно производство и ще насърчава пловдивчани да се хранят здравословно чрез личния контакт с хората, които ги произвеждат, съобщиха от сдружение "Устойчиво общество"

Инициативата за директни продажби беше започната през април от сдружение "Устойчиво общество", което за целта сформира хранителен кооператив на производители "Хранкооп Пловдив", коопериращи се за съвместния пазар. От 1 юни събитието се провежда в Mall Plovdiv, който подкрепи идеята и се включи като съорганизатор на първия по рода си български фермерски базар. Новият домакин не само осигури всички необходими условия, но започна в Пловдив мащабна рекламна кампания "Здравословни съботи в мола!".

"Такива базари в Европа и Америка отдавна са популярен начин за пазаруване на местни, здравословни и занаятчийски храни директно от производителя без оскъпяване от прекупвачи. Основното предимство на този тип хранителни кооперативи е, че обединява голям брой производители, осигуряващи разнообразна продукция и хората от района могат да пазаруват широка гама стоки без да им се налага да купуват друго от магазина. Такива пазари са повече от "търговски обект" - те са преживяване, често пъти там има кафенета и хората могат да поспрат и да си побъбрят. За разлика от другите държави обаче, в България има сериозни препятствия за осъществяването им. Доста занаятчии на храни не успяват да легализират производство заради твърде високите изисквания, характерни за индустриалните фирми. Също така няма регламент, уреждащ домашното производство. Това е причината да направим известен компромис с идеята за типичен фермерски пазар и да не можем да включим някои храни, въпреки че има занаятчии, съхранили традициите им на производство.", сподели Гергана Кабаиванова, председател на сдружение "Устойчиво общество".

В първия ден от базара бяха представени биологични зеленчуци и билки, хляб и печива с квас, голямо разнообразие от млечни продукти от няколко родопски мандри, сладкиши и шоколад. Освен биосертифицирани храни, на базара се предлагат продукти от преходно производство, както и от стопанства, прилагащи екологични практики с интерес за преминаване към биологично земеделие. Организаторите предвиждат да включат нови производители през следващите седмици и да провеждат съпътстващи работилници за екодомакинство и здравословно хранене.
Източник:сп. Регал

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg