EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ФЕД повиши лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД повиши лихвите

mail14:35 | 27.09.2018прегледи 731 коментарикоментари 0


Напълно очаквано Федералният резерв на САШ (Фед) повиши нивото на лихвите вчера за трети път през тази година, като сигнализира още едно повишение през тази - най-вероятно през декември.
В същото време резервът се отказа от термина „умерена“ монетарна политика, въпреки оплакванията на щатския президент Доналд Тръмп, срещу повишенията на лихвите в страната, които оскъпяват долара и правят американските стоки по-слабо конкурентни. Промяната в тона се прие, като знак от страна на пазарните участници, че можем да станем свидетели на още едно повишение на лихвите до края на годината. Сега лихвите в САЩ са при нива между 2 и 2.25% на годишна база, като видяхме осмото им повишение от края на 2015-та година насам.
Въпреки промяната в тона на Фед, ръководителят му – Джером Пауъл заяви, по време на пресконференцията, че няма точни планове, относно времето на следващото повишение.
„Икономиката ни е силна. Ръстът е при здравословни нива, а инфлацията е ниска. Броят на работещите расте стабилно, както и нивото на заплащането“, коментира Пауъл.
От Фед повишиха официалните си прогнози за ръст на щатската икономика за следващата година, с 0.1 процентни пункта до 2.5%. За пръв път от централната банка оповестиха очаквания за ръст през 2021-ва година, в размер на 1.8%.
Очакванията на Фед са за още едно повишение на лихвите през тази и три – през следващата година.
Явно пазарните участници не бяха изненадани от решението на резерва, защото след него доларът почти не отбеляза съществено изменение спрямо останалите основни валути. Еврото продължи да се търгува при нива от 1.1750, където бе и преди решението.
Щатските индекси обаче, отбелязаха леко понижение, като се отдалечиха на около 0.5% от исторически най-високите си стойности.
Лихвената разлика между 2-годишните и 10-годишните щатски облигации се понижи до 11-годишен минимум от 21 базисни пункта през изминалата седмица и даде сериозни поводи за опасения от страна на много анализатори. Някои от тях дори призоваха Фед да не бърза с повишение на лихвите на настоящото си заседание, заради минималната разлика и наклон. Отрицателен наклон в тази лихвена крива, е предшествала всяка от последните рецесии./Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905