EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФЕД остави лихвите без промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД остави лихвите без промяна

mail13:03 | 03.05.2019прегледи 853 коментарикоментари 0


Федералният резерв на САЩ реши да остави лихвите непроменени и сигнализира, че не вижда необходимост от тяхна промяна в скоро време, визирайки "солидното темпо" на икономически растеж и настоящата ниска инфлация.

Всичките десет членове на Федерален комитет по отворените пазари (FOMC), включващ петте управители на Фед и пет президенти от регионалните Федерални резерви, гласуваха за запазване на федералната фондова лихва в диапазона между 2,25% и 2,50%. Това представлява трето поредно заседание на което Фед остави лихвите непроменени, след като централната банка на САЩ увеличи за последно лихвените ставки през декември 2018 година.

Фед отбеляза, че постъпилата след края на заседанието през март информация показва, че икономическата активност нараства със солидно темпо, а пазарът на труда остава силен, но в същото време посочи за наличието на по-бавен растеж при домакинските разходи и при дълготрайните бизнес инвестиции.

Федералният резерв също така заяви, че по-ниските енергийни цени са допринесли за по-ниска инфлация на годишна база, но основната инфлация (извън цените на храните и на енергията) е останала близо до целевото ниво от 2 на сто.

Централната банка обаче продължава да очаква устойчиво разширяване на икономическата активност, силни условия на пазара на труда и инфлация в близост до 2 на сто в резултат на настоящата парична и лихвена политика.

Въпреки това Фед повтори, че ще се продължава да бъде търпелив при определянето на бъдещите корекции на федералната фондова лихва с оглед на глобалното икономическо и финансово развитие и на сдържаната инфлация.

На пресконференция след края на заседанието, управителят на централната банка Джером Пауъл посочи: "Смятаме, че нашата политика е подходяща в момента и на този етап не виждаме сериозни основания за промяна на лихвите в която и да е от двете посоки (нито за тяхно понижение, нито за тяхно повишение)".

Изказването на Пауъл идва след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Фед да намали федералната фондова лихва с цели 100 пункта (с 1%) и да предприеме допълнителни стъпки за стимулиране на американската икономика.


Тагове: ФЕД, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg