EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФЕД вдигна основната лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД вдигна основната лихва

mail10:54 | 15.06.2017прегледи 1894 коментарикоментари 0


Много скоро Федералният резерв на САЩ (ФЕД) може да започне да съкращава облигациите от баланса. С тези думи откри пресконференцията късно снощи президентът на ФЕД Джанет Йелън, след двудневното заседание на регулатора, цитирана от световните агенции.

На него бордът на ФЕД обяви за второ в рамките на три месеца повишаване на основната лихва в диапазона 1,00 -1,25 процента. В разпространеното комюнике от заседанието се казва, че ФЕД отчита продължаващия ръст на американската валута и доброто състояние на пазара на труда и заради това започва съкращаване на обема на активите в баланса на Централната банка на САЩ.

В комюникето е записано, че очакванията са инфлацията да остане малко под нивото от 2% в следващите 12 месеца, но ще бъде стабилна.

Предвижда се съкращаване на намиращите се в баланса облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити с общ обем от 4,2 трилиона долара. Голяма част от тях са придобити в разгара на кризата и рецесията през 2007-2009 година. Планира се част от тях да бъдат пуснати на пазара в следващите месеци.

ФЕД очаква още едно повишение на основната лихва до края на 2017 година.

Регулаторът планира да започне изчистването на „токсичните активи" със съкращаване на облигации за 6 милиарда долара през първите три месеца, а през следващите 12 месеца обемът ще нарасне до 30 милиарда долара - по 2,5 милиарда на месец.

За ценните книжа, обезпечени с ипотеки, първоначално ще бъдат изчистени по 4 милиарда долара на месец, като целта на Фед е да увеличи този обем до 20 млрд. долара на тримесечна база.

Доларът се търгува с незначителни промени в двете посоки след публикациите за слабите инфлационни данни в САЩ, които накараха инвеститорите да гадаят дали Федералният резерв ще продължи да повишава основната лихва.

Изострящата се политическа криза във Вашингтон също оказа натиск върху американската валута и върху доходността на държавните облигации. „Уошингтън поуст" съобщи, че спeциалният прокурор Робърт Мюлер е поел разследването срещу Доналд Тръмп, подозирайки го във възпрепятстване на правосъдието при разследването на „руската следа" в американската предизборна кампания през 2016 година.

Освен това, вчера високопоставен републиканец се оказа сред хората, ранени на бейзболен мач в предградие на Вашингтон, от въоръжен мъж, който публично е изразил недоволството си от политиката на Тръмп.

Индексът на долара към 9 часа българско време отчете нулева динамика, оставайки на ниво от 96,938 пункта.

Към японската валута доларът също е слабоподвижен, колебайеки се около 109,63 йени, оставайки под 8-месечния минимум от 108,81 йени.

Еврото също се движи в тесни граници около 1,1217 долара, след като в края на вчерашната сесия достигна 7-месечен пик от 1,1296 долара.

Австралийският долар нарасна с 0,36 процента до 0,7615 американски долара, доближавайки се до 2,5-месечен максимум, след като бяха публикувани добри данните за заетостта в страната.

Новозеландският долар в същото време загуби 0,7 процента до 0,7224 американски долара, отдалечавайки се от 4-месечния максимум, достигнат вчера. Според последните данни, икономиката на Нова Зеландия е нараснала с 0,5 процента за първите три месеца, завършвайки през март на по-ниско ниво от прогнозата на анализаторите, които очакваха ръст от 0,7 процента и значително под прогнозата на централната банка за нарастване на БВП с 0,9 процента.

/Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg