EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фасади vs графити. Как да се предпазим?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фасади vs графити. Как да се предпазим?

mail06:45 | 19.08.2014прегледи 827 коментарикоментари 0


Белослава Петрова, стажант-репортер
Сгради в София и в по-големите градове на България са накичени с графити в различни цветове, често с едни и същи текстове, които се предполага, че играят роля на послания на местни бунтари. Често обаче крайният ефект от тяхната дейност е съсипване на току-що ремонтирани фасади и загрозяване на традиционно неподдържаните български къщи. Никой не води статистика какви са финансовите загуби на собствениците на засегнатите имоти.

Графити културата
Тя е сравнително нов феномен. Графитите се възприемат от по-либералната част на обществото като визуална форма на социален протест и маркиране на територия, дори като улично изкуство. За други обаче това е проява на вандализъм заради местата, на които графитите се рисуват. Графитерите или writer-ите изписват с маркери и аерозолни спрейове имена или псевдонимите си, като по този начин запазват анонимността си, но доказват присъствието си. С надписите си графитерите изразяват недоволството си от социалната среда; рисуват на все по-видими и ключови за градското пространство места, което в голям процент от случаите дразни гражданите. И има защо – едно е да се драска и по този начин дори разкрасява една рушаща се сграда, но съвсем различно да се рисува върху нова или ремонтирана сграда. Това вече се нарича вандализъм не само защото се унищожава средата на живот/работа/ на един човек или по – лошо – определен културен паметник, ами и защото след това ще бъде похарчена голяма парична сума, за да се заличи въпросното улично изкуство.
Водещата идея е, че графитите са винаги там, където не би трябвало да бъдат - затова са и толкова забележими. Уличните художници се катерят със стълби,скачат по влакове в движение и рискуват живота си, за да се тагнат. В последно време много от творците на улицата се съобразяват с личното пространство на хората или със значимостта на културните обекти и избягват рисуването по такъв тип места. Но все още съществуват / и ще продължават да съществуват / т.нар вандали, за които графитите не са начин да покажат невероятните си творчески умения, а възможност да направят поредната „беля” с цел протест или лично удоволствие.

Как да изчистим графитите?
Защитата от тях се свежда до химични продукти, наричани обобщено „антиграфити“, с които застрашените повърхности се обработват, докато са още чисти. Нанесеният препарат предотвратява проникването на боята в дълбочина и възпрепятства здравото ù свързване с основата.
Много компании за бои и мазилки предлагат варианти за борба с вече поставените графити, като цената на подобни препарати е около 30 лв. за литър. Фасадата може да се почисти и с гелове, които относително бързо премахват надписите, като цената е около 53 лв. за литър.
Има и екологични препарати, които са с цена около 40 лв. на литър, както и за силно чуствителни повърхности на цена 39 лв. на литър.
За пострадалите от графити-манията, които предпочитат професионална намеса има агенции за премахването им. Цените са според големината на засегнатия участък и варират между 20 и 150 лв.
Графити културата се приема като улично изкуство, което в много случаи разкрасява сивата градска среда, но има определени граници, които не бива да бъдат пресичани. Ненавистта на много хора към графитите идва именно от неспазването на поставените граници и рушенето на паметници на културата, драскането върху частни или обществени сгради, транспортни средства и културни институции.

 

 

 


Тагове: графити, сгради
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4149