EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фарсът с българите във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фарсът с българите във Великобритания

mail12:25 | 29.01.2013прегледи 464 коментарикоментари 0


Усилията на правителството да се справи с евентуално увеличение на имигрантския поток от Румъния и България през идната година "граничат с фарс", заяви британски депутат, пише BBC.
Лейбъристът Кийт Ваз настоя, че опитите за обезкуражаване на бъдещите мигранти са "непродуктивни".
Неговото изявление идва в отговор на предложенията за нови реклами, които да показват Острова в отрицателна светлина.

Идеята, че бъдещите мигранти могат да бъдат обезкуражени с примери от британското ежедневие, включително обилното количество дъжд, "заляха" обществото през уикенда.
Министърът на местната власт Ерик Пикълс сподели пред Ай Ти Ви Нюз, че Великобритания не се изобразява като "нищо друго, освен много приятно място за живот". Следователно мигрантите си втълпяват "разумни очаквания".
Последното лейбъристко правителство се договори да наложи временен контрол над имиграцията от Румъния и България, след като двете държави се присъединиха към ЕС през 2007 г.. Но давността на мерките изтича през идната година.
Кабинетът призна, че е невъзможно съгласно европейските закони да запази ограниченията в сила. Но министрите са подложени на все по-голям натиск да вземат мерки по въпроса.
ПРАВНА РАМКА.
Според информацията във вестниците "Даунинг стрийт" 10 обмисля да ограничи достъпа до обществени услуги за бъдещите мигранти, като това е само един от възможните отговори на Лондон.
"Файненшъл таймс" твърди, че се обсъждат редица варианти, в това число да се молят имигрантите, които не са работили в последните три месеца или не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат сами, да напуснат пределите на страната.
Властите на №10 обявиха, че са отворени за всички опции. Но говорител настоя, че има много "ясна правна рамка", гарантираща свободно движение на хората в ЕС, и "ние трябва да работим в границите й".
Говорителят отхвърли предложенията за негативни реклами, насочени към румънските и български граждани, които да показват отрицателните страни на живота във Великобритания, включително времето.
ФАРС.
Според г-н Ваз, който е председател на Комисията по вътрешните работи към Камарата на общините, всички предложения за пилене на пари чрез "реклами и пропаганда" са "фарс".
"От една страна вътрешното министерство не желае тези хора, а от друга министърът по европейските въпроси заявява, че има свобода на движението".
"Правителството всъщност рискува да окуражи повече хора да дойдат. Този тип тактики бяха използвани в миналото и бяха признати за непродуктивни", изтъкна той. Депутатът сподели още, че в Лондон съществуват разделения по въпроса как да се отговори на проблема.
Г-н Ваз се съгласи, че въпросът дали чуждестранни работници трябва да получават осигурен достъп до обществени услуги, включително здравеопазване, трябва да бъде разгледан. Но предупреди да не се "посочват" работници от отделни държави.
"Би било по-добре министрите да работят със своите румънски и български колеги, а ЕС да разгледа причините, поради които мигрантите искат да идват тук на преден план".
ЦИФРИТЕ.
Министрите предупредиха да не се прибягва до "плашещи истории" за бъдещ рязък скок на цифрите. Но според Ваз властите не успяват да изготвят прогноза за броя на очакваните чужденци, въпреки неколкократните искания.
НПО Мигрейшън Уоч, която подкрепя предложенията за по-строг имиграционен контрол, съобщи, че близо 50 хиляди души от Румъния и България ще идват във Великобритания ежегодно до 2019. Според нея това ще има "значителни последствия" за жилищния и трудов пазар.
Правителственият консултативен комитет по миграцията обяви, че са налице доказателства, според които българите ще изберат Великобритания заради по-силната й икономика. "Приема се", че румънците ще дойдат по същите причини, коментира "Би Би Си".
От 2007 насам българите и румънците имаха право да работят на Острова като самостоятелно заети бизнесмени или като студенти, но нямаха право да търсят социални помощи.
Краят на контрола обаче ще им предостави правата, с които се ползват и останалите чуждестранни работници от другите 24 членки на ЕС.
Министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит вчера заяви пред Камарата на общините, че министрите са "твърдо против" предложенията на ЕК за позволяване на бъдещите мигранти да се ползват с помощи още от първия си ден на Острова.
Но говорител на Комисията определи твърденията на Смит като "пълни глупости" и подчерта, че членките на ЕС не са задължавани да правят подобни неща, освен ако определени тестове не са покрити. /BBC/БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg