EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фандъкова сигурно с втори мандат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фандъкова сигурно с втори мандат

mail14:00 | 14.08.2011прегледи 823 коментарикоментари 0


50% от жителите на София искат промяна в управлението на града. Това показва първото представително проучване на електронните нагласи в София на Агенция "Ноема". Тези, които не искат промяна, са основно работещите хора, тези с високи доходи, каза Дивил Кулев от агенцията. 33% от софиянци, според проучването се припознават като симпатизанти на десни политически сили. 19% са ориентирани към политическия център. Около 11% от избирателите се определят като леви. Повече от 1/3 обаче не могат да се определят. "Казано по друг начин София е дясна, в София преобладават хората с дясно мислене", каза Дивил Кулев. Той посочи, че мъжете са по-склонни да кажат какви са им убежденията, докато жените по-скоро отговарят, че не могат да се определят.
Именно при левите избиратели е най-ясно изразена нагласата за промяна на управлението в столицата – 70%. Според проучването при тях е най-висок и делът на хората, които ще участват в предстоящите избори. Отново най-мобилизирани да гласуват за президент в столицата са левите избиратели.
Въпреки че около половината от избирателите искат промяна в столицата, за сегашния кмет Йорданка Фандъкова биха гласували около 40% от гласоподавателите.  "Парадоксално, трудно ни е и на нас да си го обясним, не мога да дам еднозначен отговор", каза Дивил Кулев. Според управителя на агенцията Роза Пенева, проблемът за нея е дали тя ще стигне до балотаж. Дори на евентуален балотаж тя ще получи 53% от гласовете им. На второ място след нея според изследването, ако изборите бяха днес, ще гласуват за Георги Кадиев.
Чрез личността на Кадиев БСП са успели да запълнят целевата си група, каза Пенева. Тя посочи, че за него биха гласували същият процент от хората, които се определят като леви. Прошко Прошков и Стефан Софиянски се борят само за 50% от гласовете на десните избиратели, тъй като останалите 50% биха гласували за Йорданка Фандъкова, според проучването.
Изследването е проведено в периода 18 юли - 1 август. Половината от хората, участвали в проучването са казали, че твърдо са решили да участват в местния вот наесен. Само 7% от софиянци не намират смисъл в това да се гласува, а средно всеки десети няма намерение да гласува тази година. Обединяването на изборите 2 в 1 по всяка вероятност ще повиши изборната активност, посочи Дивил Кулев. Според него хората са по-склонни да гласуват на изборите за държавен глава.
Кулев изтъкна още, че за първи път в класацията за основни проблеми, които трябва да бъдат решени за София се появява като проблем и безработицата. Той е посочен като проблем за 6% от хората участвали в проучването.
Досега в София не се е появявал и е бил характерен за проучвания в по-малките градове. Класацията на проблеми обаче продължава да води нерешението от няколко управления насам проблемите, свързани с боклука – посочен от 25% от хората, бездомните кучета – 22%, мръсотията – 17%. Толкова е и процентът на хората, които посочват задръстванията и трафика като проблем.
Изследването на електоралните нагласи обаче показва, че 50% от хората, участвали в изследването не могат да определят кой от досегашните кметове на столицата е бил най – успешен градоначалник. Едва ¼ са тези, които определят Бойко Борисов като кмета направил най-много за София. Въпреки това обаче той води класацията с кметове.
"Това са субективни оценки на хората, не правим някакви изводи", посочи Кулев. "Дайте си сметка какво значи имидж?" – този въпрос зададе той, след като посочи, че дори и сред левите избиратели има 18% от избирателите, които определят Бойко Борисов като най-успешният кандидат.
Стефан Софиянски и сегашният кмет Йорданка Фандъкова са с абсолютно изравнени позиции в оценките - между 12 и 12%.
Ако изборите за общински съвет бяха днес, 36% от избирателите биха гласували за ГЕРБ. Кандидатът за президент на ГЕРБ би спечелил 27% от гласовете на софиянци, според проучването. На второ място в класацията е Меглена Кунева, която би събрала 13%. Все още 1/3 от столичани обаче не са взели решение за кого ще гласуват на изборите за държавен глава. /БГНЕС
 


Тагове: избори, кмет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg