EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фандъкова работи за привличане на туристи и инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фандъкова работи за привличане на туристи и инвестиции

mail10:12 | 07.12.2010прегледи 799 коментарикоментари 0


Йорданка Фандъкова, кметът на София, очерта два водещи приоритета в работата си, които са свързани с привличане на туристи и инвестиции в еднa от най- бързо развиващите се европейски столици, пише днес Financial Times.
Първият е да подобри транспортната инфраструктура като разшири линията на метрото и ускори завършването на околовръстния път, който да обслужва увеличаващия се брой тирове, пътуващи между Европа, Турция и Гърция.
„София се намира в центъра на Балканите, където се пресичат три европейски транспортни коридора. Наше задължение е да извлечем максимума от тази стратегическа позиция,” коментира Фандъкова.
Другият водещ приоритет е да бъдат показани исторически паметници от римско, византийско и османско време, чрез изкопаване и очертаване на пешеходна зона с площ от 16,500 кв. м., която да включва и нов подземен музей около станцията на метрото в центъра на града.
Населението на София се е удвоило през последните 15 години, достигайки 1.4 млн., привлечено от по- добрите възможности за намиране на работа в столицата.
Около 40 % от БВП на страната се набавя от столицата. В същото време София се опитва да привлече туристи, които традиционно предпочитат черноморските и ски курорти.
След пукането на балона на недвижимите имоти преди две години, много жилищни сгради останаха незавършени и чуждестранни компании масово напуснаха страната. Все пак изглежда, че София се справя с рецесията, основно заради стабилния сектор на услугите.
Брюксел одобри финансиране със 180 милиона евро от структурните фондове за разширяването на метрото. Други 140 милиона евро са предоставени от българското правителство, софийската община и от заем от Европейската инвестиционна банка, припомня Financial Times.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047