EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фандъкова представя "Визия за София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фандъкова представя "Визия за София"

mail06:35 | 03.06.2020прегледи 536 коментарикоментари 0


Кметът Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински съвет /СОС/ доклада за дългосрочната стратегия "Визия за София" до 2050 г.
По думите й това е един документ, върху който работи голяма група от хора. Това не е просто визията на кмета на София през 2020 г., а споделената визия на софиянци за 30 години напред. Документът показва как искаме да се развива градът ни, какво искаме да постигне той за това време и как да подчиним целите и работата си на това разбиране, посочи кметът. Голяма част от проектите, които днес реализираме, са подчинени на целите във визията, отбеляза Фандъкова, цитирана от БТА.
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината, с 230 ключови стъпки, 380 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година. Документът ще бъде приет на два етапа, информира кметът Фандъкова. Първата част е дългосрочната, в която са включени петте приоритета, по които всички се обединихме на срещи, дискусии по време на обсъждането на Визията, уточни тя. Приоритетите в първата част са пет - компактен град, адаптивен град, многообразен град, умело привличане на ресурси и включване на гражданите. Втората част е краткорсрочната, в която са включени мерките в периода 2020 - 2025 г. Това е нашата конкретна работа, която залагаме и върху която работим до края на този мандат, каза кметът. От Визията следва задание за общ устройствен план на София. Срокът, който се надявам да спази екипът, е края на 2020 г. Фандъкова изрази надежда до края на тази година да имаме задание за общ устройствен план.
За постигане целите на визията общинското предприятие "Софпроект" ще се преименува в "Софияплан", посочи кметът. Тя каза, че за създаването на "Визия за София" през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. Залагаме на силните страни на нашия град. Запазваме София като зелен град, това е залегнало в целите на Визията, подчерта кметът. На второ място - запазване на богатото културно наследство, което е силно застрашено, възстановяване на паметниците на културата, които са общински. Работим за това София да стане град на хората, каза Фандъкова.
По думите на главния архитект Здравко Здравков крайната цел на Визията е подобряването на качеството на живот в града. Повечето от плановете и стратегиите, които сме виждали досега, са експертни становища, представени пред обществото. За последните години София се трансформира от един индустриален град в град на автомобилите, който ние трябва да превърнем в град на хората. Това трябва да стане чрез поредица от стъпки, които да свалят хората от колите, да преизползваме индустриалните зони, да развием устойчиви модели и зелени площи. Градът е на всички ни и трябва да се обединим около приемането на тази визия като стратегически документ, който да послужи за изменението на ОУП, посочи Здравков.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg