EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалшива банкнота от 50 лв. на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалшива банкнота от 50 лв. на пазара

mail17:43 | 17.03.2011прегледи 1701 коментарикоментари 0


В Националния център за анализ на неистински и преправени банкноти и монети към БНБ е регистриран нов тип неистинска банкнота от 50 лева, емисия 2006 г.
При този тип неистински банкноти са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от населението и касиерите от търговската мрежа, като: релефен печат, холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка, частична имитация на УВ-изображения, микротекстовете, включително и мастилото с променящ се цвят (OVI) на лицевата страна на банкнотата.
Метод на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти:
1. При пипане с пръсти се установява хартия, различна от оригиналната банкнотна хартия. Тя е гладка и по-мека в сравнение с оригиналната.
2. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник за проверка на водния знак се наблюдава неточно изображение на портрета на Пенчо Славейков с видими отличителни черти.
3. На обратната страна на банкнотата липсва шахматното поле, оформящо регистъра на проглед.

БНБ напомня:
В случай на съмнение относно истинността на банкнота, се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата.
Ако вече сте получили неистинска банкнота, предайте я в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за предаването й.
Предвид предстоящите Великденски празници бихме искали да обърнем внимание на гражданите да проверяват банкнотите, когато ги приемат.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg