EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалити заплашват Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалити заплашват Източна Европа

mail16:51 | 27.07.2009прегледи 588 коментарикоментари 0


Икономиките от Източна Европа са изправени пред нарастващ дял на необслужваните кредити и брой на фалитите в корпоративния сектор, които могат да дестабилизират вече разклатените банкови системи в региона, твърди директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Мироу, цитиран от Wall Street Journal.
Същевременно той изрази опасения, че страните от региона могат да се сблъскат с втора вълна на финансовата криза.
Делът на необслужваните кредити в региона нараства, като през 2008 той се увеличи двойно в Турция, Румъния, Украйна и Албания, сочат данни на ЕБВР. Последни данни от централните банки показват, че търговските банки в Румъния вече не получават лихви за над 8% от кредитите, които са отпуснали, като това число достига 5% в Турция, където делът на необслужваните кредити по кредитни карти расте с бързи темпове.
Лошите и преструктурирани кредити в България са увеличени с 511 млн. лв. през юни 2009 г. и са достигнали 2,3 млрд. лв.
Като цяло в Европа се очаква 7% от задължения по кредитни карти, или общо 170 млрд. долара, да станат несъбираеми.
„Предизвикателствата, пред които сме изправени непосредствено, са рязък ръст на необслужваните кредити и евентуално на корпоративните фалити, което ще доведе до повишение на безработицата, последващи ефекти върху други компании и върху банковите баланси“, казва Мироу. Вътрешното търсене отчете понижение в много от страните от региона и то, съпроводено от изтеглянето на чуждестранни инвестиции, ги оставя с големи по обем дългове в чуждестранна валута и дефицит по текущите сметки. Много от тях вече се обърнаха към МВФ за помощ.
За да предотвратят повторна финансова криза, страните от ЦИЕ трябва да преструктурират дълговете в частния сектор, да намалят експозицията си към чуждестранните валути и да подобрят капиталовата адекватност на банковите си системи, смята Мироу.
Той предупреждава също, че въпреки че икономиките в региона са се стабилизирали през последните месеци, ефектът от „безпрецедентната пазарна криза“ все още крие големи рискове. „Това е огромно предизвикателство, което не бива да подценяваме, нито в икономическо, нито в политическо отношение...“


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg