EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалит на "Пикадили" , 84 млн.лв. дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалит на "Пикадили" , 84 млн.лв. дългове

mail12:25 | 14.03.2017прегледи 1572 коментарикоментари 0


Как известна фирма с утвърдила се марка магазини ограби десетки други фирми под формата на "фалит"? Ще има ли последствия за виновните лица или това е поредният случай, в който засегнатите няма да успеят да приберат дължимото им?
 Обявеният фалит на "Пикадили" е закъснял с цяла година. Мениджърите на дружеството би трябвало да бъдат разследвани от прокуратурата заради ненавременното оповестяване на проблема, което по закон трябва да стане в 30-дневен срок. Това каза за "Хоризонт" на БНР адвокат Георги Георгиев. Според него зачестяват случаите, в които кредиторите не могат да съберат вземанията си при открити производства за несъстоятелност.

В случаи като този целта на воденето на преговорите е отлагане на завеждането на дело, подчерта юристът:

Според мен се касае за "завличане" на партньори, за "завличане" на кредитори, най-често на доставчици. Стават публично достояние случаи, в които големи търговци не изплащат задължения в продължение на месеци, на години. Има образувани поне 12 едновременно течащи, постепенно спирани едно след друго производства по несъстоятелност. Именно това е проблемът и това е действително работа на прокуратурата. Възползват се от тромавостта на производството и може би от пасивността на кредиторите. Тъй като всеки се опитва до голяма степен да разреши спора со кротце, со благо, докато не стане ясно, че хората отсреща са изпечени тарикати, които нямат абсолютно никакво намерение да платят.

Печелите дела срещу един "мъртъв" длъжник, срещу длъжник без никакви средства отсреща, като вложителите, които имат да вземат от КТБ, коментира Георгиев. Запитан има ли вина законодателството за съществуването на механизми, позволяващи една фирма да фалира и да засегне всички свои партньори безнаказано, той заяви:

Проблеми в закона не бих казал, че има. Напротив - в последните работни дни на народното събрание се предвиди специална процедура на стабилизация на търговец, която дава възможност на търговци в риск от несъстоятелност да поискат да се открие производство спрямо тях и да им се предостави защита. Проблемът е не че до този момент нямаше такава процедура, а по-скоро в недобросъвестността на членовете на управителните органи на търговските дружества.

Как в България се получава така, че една фирма заживява нов живот под друго име, но със същите собственици на дъното, които продължават мръсната си практика? Адвокат Георгиев пояснява:

Не би следвало тези лица безнаказано да могат да осъществяват търговска дейност, ако за тях е налице ограничението, предвидено в закона. Друг е въпросът къде е действителният собственик на търговеца? И дали той не осъществява дейност - има една фигура на прикрит търговец - чрез тази нова фирма.

След дълга агония, от 17 февруари въпросната компания влиза в процедура по несъстоятелност заради дългове за 84 милиона лева на фона на активи от 25 милиона лева. 

Въпросът е когато един фалит е известен на всички други, но не и на съда, в продължение на повече от една година, тогава какво правим, казва в заключение адвокат Георги Георгиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg