EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Фалиралата" Гърция изстреля пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Фалиралата" Гърция изстреля пазарите

mail18:00 | 22.07.2011прегледи 660 коментарикоментари 0


BBC /със съкращения/

Фондовите пазари продължават да нарастват, след направеното споразумение на еврозоната за разрешаване на кризата с гръцкия дълг. Британските, френските и немските пазари отбелязаха увеличение с 0,5% в сутрешната търговия, а японската Nikkei затвори с ръст от 1,2%. Еврото продължи възходящото си движение спрямо долара. Всичко това става след положителните новини от срещата на лидерите на еврозоната, които се договориха за още един спасителен пакет в помощ на Гърция на стойност 109 млрд. евро. Частните кредитори също ще допринесат за пакета, който Гърция ще трябва да изплаща десетилетия. Най-новият спасителен план за Гърция идва от 17-те членки еврозоната и от Международния валутен фонд.

Намаляване на дълга

Банките, които са кредитори на Гърция, ще участват в новия спасителен план за страната със сумата от 135 милиарда евро в рамките на 30 години, заяви френският президент Никола Саркози. Очаква се предоставяне на 50 млрд. евро за облекчаване на дълга на Гърция. Добрите новини за южната ни съседка се допълват и от увеличението на срока за погасяване на дълговете. При три от четирите възможности за кредиторите, той е удължен до 30 години, а при четвъртата опция – до 15 години (от 7,5г.). Освен това се намалява значително и лихвеният процент.

Частичен фалит

Заради натрупаните дългове на Гърция се очаква Агенцията за кредитен рейтинг (АКР) да обяви частичен фалит за южната ни съседка - нещо, което европейските лидери се опитваха да предотвратят с всички сили. Първоначално, ЕЦБ и Франция бяха против тази възможност, за разлика от Германия. Ангела Меркел заяви: "Това е правилният сигнал във важно време”, убедена, че това е най-добрия вариант. "Тази дума (фалит –б.а.) не е част от моя речник. Гърция ще плати дълга си”, каза френският президент Никола Саркози пред репортери. В крайна сметка обаче се стигна до вчерашното споразумение, което не изключва възможността от частичен фалит. Така Гърция може да стане първата банкрутирала страна в Европейския съюз.  Спасителният пакет за Гърция ще бъде използван, за да омекоти удара върху гръцките банки - 20 млрд. евро ще отидат за рекапитализирането им, а 35 млрд. евро - да се улесни удължаването на заемите от ЕЦБ.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg