EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Фалиралата „Юкос” ще съди Русия за $98 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалиралата „Юкос” ще съди Русия за $98 млрд.

mail11:17 | 19.11.2009прегледи 427 коментарикоментари 0


Фалиралата петролна компания Юкос на Михаил Ходорковски ще поиска над 98 милиарда долара от руската държава пред Европейския съд за правата на човека, предаде Франс прес.
Според комюнике на Юкос, публикувано неотдавна в Страсбург, днес Европейският съд за правата на човека трябва да разгледа жалбата на Юкос във връзка с нередности в оздравителните процедури и облагането на компанията. В жалбата се посочват редица нарушения на Европейската конвенция - от "правото на справедлив процес" до "правото на ефективно обжалване".
Юкос бе основана през 1993 година от руското правителство, за да обедини самостоятелните компании производителки на петрол. Приватизирана в средата на 90-те години, тя бе обявена във фалит през 2006 година и ликвидирана на 12 ноември 2007 година.
Призната за виновна за извършването на данъчни измами през 2000 - 2003 година, тя бе осъдена да плати дължими данъци и лихви по тях на стойност 13 милиарда евро и близо 6 милиарда евро допълнителни глоби.
Бившият президент на Юкос Михаил Ходорковски, който преди време бе най-богатият руснак, каза в началото на септември в интервю за германското списание "Фокус", че ще бъде осъден на доживотен затвор при втория процес срещу него.
"Те ще се опитат да ме държа в затвора до края на живота ми", каза бившият шеф на Юкос, чиито основни активи преминаха под контрола на държавата.
Ходорковски беше арестуван през 2003 година, а две години по-късно беше осъден на 8 години лишаване от свобода за укриване на данъци. Според мнозина експерти първото дело срещу него е било политически мотивирано.
По думите на бившия петролен магнат за второто му изправяне пред съда роля са изиграли служители от разузнаването,  свързани с руския премиер Владимир Путин. Някогашният политически противник на Путин може да получи присъда от 22 години затвор, ако бъде признат за виновен за пране на пари.
Ходорковски заяви в интервюто за германския седмичник, че не очаква справедлив процес. Според него независимостта на съдебната система все още е много далечна цел, а взетите мерки са били половинчати и не са довели до съществени промени въпреки обещанието на президента Дмитрий Медведев да превърне Русия в по-справедлива държава.


Тагове: Юкос, фалит, съд, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg