EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Факултет по дентална медицина в Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Факултет по дентална медицина в Плевен

mail13:04 | 08.01.2019прегледи 1235 коментарикоментари 0


Сегашното академично ръководство на Медицинския университет в Плевен ще подготви почвата за създаване на факултет по дентална медицина, каза в интервю за БТА ректорът на висшето училище проф.д-р Славчо Томов. Според него едно висше медицинско училище, за да бъде завършено, трябва да притежава няколко основни структурни звена - факултети по медицина, по фармация, по здравни грижи, по обществено здраве и по дентална медицина. Това определя облика на едно съвременно медицинско училище, посочи той.

На въпрос за задълбочаващата се липса на медицински кадри у нас проф. Томов отговори, че в момента у нас наистина има дефицит на медицински специалисти - особено на медицински сестри, акушерки, както и на лекари, които са гръбната на медицината в страната. Трябва да се предприемат по-сериозни стъпки за разрешаването на проблема, е убеден той. По думите му въпросът е обсъждан неведнъж с министрите на образованието и науката и на здравеопазването, защото това е интердисциплинарен проблем. Според ректора на университета в Плевен възнагражденията, които получават медиците по тези специалности у нас, определено са важен фактор за изтичане на кадри.

"Интервютата на много от колегите, които напускат България и предпочитат да се развиват в чужбина, показват, че за тях, освен заплащането, са не по-малко важни условията, в които те ще работят, ще се развиват и ще се квалифицират като лекари. И това е другото нещо, върху което трябва да се работи страшно много в България", смята професорът, който изрази пред БТА личната си позиция по темата.

"Ние се тревожим от изтичането на медицински специалисти и лекари от страната, но знаем, че държавата е инвестирала в тези медици. Затова трябва да се помисли - когато се инвестира в някого за нещо, за определен период от време той да бъде задължен да остане в България и така за възвърне част от направената инвестиция. Според мен трябва да бъдат направени законодателни промени в тази посока", коментира проф. Томов.

"Напълно съм съгласен с позицията, че завършващите лекари и други специалисти трябва да сключват договори с държавата, когато получават определена държавна субсидия за времето на тяхното обучение - може би за същия период от време, те да работят в страната и да възвърнат, ако не цялата, поне част от инвестицията", е категоричен той.

"Ние обаче нямаме право да задържаме тези специалисти - и те имат пълното основание да ползват правото си на свобода на избор - така е устроен демократичният свят. Затова може би трябва да мислим и в посока да произвеждаме повече и по-качествени такива специалисти", каза още проф. д-р Славчо Томов./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg