EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фактори, които влияят върху цената на жилищата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фактори, които влияят върху цената на жилищата?

mail09:05 | 27.11.2015прегледи 1451 коментарикоментари 0


Имотът получава най-голямо внимание в първите 2 седмици след първоначалното му обявяване за продажба. Ако офертната му цена е разумна и пазарно определена, той ще достигне до 2-3 пъти повече потенциални купувачи, отколкото ако бъде обявен на завишена цена – така той остава извън пазара.Правилното определяне на офертна цена е важно и за да се постигне максимална продажна цена спрямо пазарните условия, както и за да се реализира сделка в разумен срок.

Как да определим правилно офертната цена при продажба на свой имот?

Често продавачите грешат, като определят офертна цена на базата на сантименталност към имота, на изчисления за това колко са вложили в него или колко средства са им нужни за постигането на някаква цел. Имотният пазар обаче е конкурентен и прозрачен. Хиляди оферти се борят за вниманието на ограничен кръг от купувачи в големите сайтове и имотни портали, а купувачите от своя страна са много добре информирани за цените и предлагането и рядко биха купили имот на завишена цена. Консултантите на BULGARIAN PROPERTIES споделят кои фактори оказват най-силно влияние върху цената на жилищата:

1. Местоположение/квартал

Местоположението на имота има най-голямо влияние върху цената на даден имот. На него се отдават 60 до 80% от стойността на имота и затова статистиките за средните цени на имотите в даден квартал или град могат да бъдат добър ориентир за стойността на даден имот, като към тях се наслагват и отчитат другите характеристики на имота, които повишават или понижават неговата стойност. Имотите в по-реномирани квартали на града, квартали с по-ниска престъпност са по правило с по-високи цени. Допълнително влияят микрорайонът в квартала, близостта до паркове, удобен градски транспорт, наличие на детски градини и училища, както и на удобна търговска мрежа. Всички тези характеристики повишават цените на имотите в даден район. Върху местоположението трудно може да се влияе. С развитието на градската среда и инфраструктурата в различните райони те имат възможност да получат тласък за развитие и промяна в облика и привлекателността, а от там и за покачване на цените на имотите, намиращи се в даден квартал.

2. Тип строителство

Типът строителство също играе основна роля при определяне на стойността на жилището. Най-предпочитано е тухленото строителство, което съответно прави и цените на апартаментите в тухлени сгради най-високи. Следва го строителството и конструкциите тип ЕПК и ПК – повечето такива сгради са старо строителство, но поради високата им здравина и надеждност, често цените на апартаментите в тях са близки, макар и по-ниски от тези в тухлените.С най-ниски цени са апартаментите в панелните блокове. Това е свързано с напредването на срока на експлоатация на този тип сгради. Цялостното саниране на панелните сгради повишава стойността на имотите в тях, тъй като ги прави по-устойчиви и увеличава техния живот.

3. Етажност

Първите и последните етажи не са предпочитани за живеене, макар да имат своите предимства – лесен достъп, гледки и др. Презумпцията е, че на партерите и първите етажи, може да има проблеми със сигурността на имотите, а при последните – проблеми свързани с течове от покрива. Ето защо, апартаментите, които се намират на първи и последни етажи в блоковете, обичайно се реализират на по-ниски цени в сравнение с жилищата на средните етажи в същите блокове или в сгради със сходно местоположение.

4. Състояние на имота, входа и блока

От всички посочени фактори, собствениците имат най-голяма възможност да влияят върху състоянието на имота и на сградата, в която той се намира – да ги поддържат, да правят необходимите ремонти и да влагат в своите имоти, за да могат те да съхраняват стойност и да бъдат продадени на добри цени. Ако нямат такава възможност, съответно трябва да бъдат подготвени, че имотите ще се реализират на по-ниски цени.От голямо значение за цената е и състоянието на самия имот, каква е неговата площ, какво е вътрешното разпределение, изложение, обзавеждане, поддържаност и т.н. Ако е по-старо строителство - кога за последно е правен ремонт в него, колко поддържано и чисто е, правени ли са реконструкции в него, как и с какви материали е довършван имота, доколко е запазен той в момента.Купувачите обръщат все по-голямо внимание и на общите части на сградата. Цените на имотите реално се влияят от състоянието на входа, изправността на асансьора, степента на чистота и уреденост на сградата като цяло, защото една добре уредена и управлявана сграда е предпоставка за по-уютен и спокоен начин на живот на бъдещите купувачи, както и за съхраняване на по-добра стойност на имотите в нея.

Това са ключовите фактори, които влияят върху цените на имотите. Тъй като всеки имот е уникален и притежава свои отличителни характеристики, трябва да се подходи индивидуално. Ето защо е добре при определяне на офертна цена от страна продавачите да се консултират с професионални имотни консултанти, които могат да ги посъветват относно постижимата продажна цена съобразно състоянието на имотния пазар към момента.

 


Тагове: цена, жилища
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955