EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Факти и арести след атентатите в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Факти и арести след атентатите в Брюксел

mail12:00 | 23.03.2016прегледи 1177 коментарикоментари 0


/Обновява се/

Според белгийския вестник Derniere Heure третият заподозрян от атентата на брюкселското летище Наджим Лашрауи е арестуван в Андерлехт, предаде "Фокус". По-късно информацията бе опровергана.

Той беше заснет от охранителни камери заедно с двамата нападатели, които се самовзривиха на летището. Той не е задействал експлозив и по неизвестни причини и е избягал.

Полицията призова за съдействие и е изпратила информация до всички партньорски служби. Истинската му самоличност беше разкрита в понеделник, тъй като до този момент се е подвизавал под името Суфиал Кайал.

Много въпроси обаче остават без отговори след серията от терористични атаки в Брюксел вчера сутринта, в които загинаха 34 души, а 230 бяха ранени, отбелязват ДПА и Франс прес. Жертвите на вчерашните атентати на летището и метрото в Брюксел са граждани на 40 държави, съобщи белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс, предаде ТАСС.

Какво знаем за атентатите досега

zoom_ssszom_sss

Двамата атентатори камикадзе, които се взривиха на летището в Брюксел вчера сутринта, са братята Халид и Брахим ел Бакрауи. Те са жители на Брюксел, известни на полицията за престъпления, съобщава белгийската телевизия Ер Те Бе Еф, цитирана от световните агенции.
Халид, под фалшиво име, е наел апартамент в квартала Форе на Брюксел. Жилището се намирало на улица "Дрис", където на 15 март е имало престрелка с полицията, а после в апартамента били намерени следи от Салах Абдеслам, благодарение на които той беше арестуван миналия петък в Брюксел, посочва белгийската медия, цитирана от ТАСС.

Двамата атентатори са наели квартири в Белгия, в които са се укривали парижките атентатори, предаде AFP, като се позовава на белгийската обществена телевизия RTBF, цитираща полицейски източник. И двамата братя са били осъждани за кражби.
Единият е използвал фалшива самоличност, за да наеме апартамент в белгийския град Шарлероа, от който атентаторите са тръгнали за Франция в нощта на 13 срещу 14 ноември 2015 година, когато при координирани атаки в Париж бяха убити 130 души.
Белгийските медии съобщават, че Халид е наел и апартамента във Форе, в който миналата седмица бе проведена полицейска операция.

zoom_sssСпоред белгийския вестник Dernière Heure Наджим Лашрауи е третият мъж, сниман от охранителната камера на брюкселското летище „Завентем“ малко преди атентата във вторник. Той е на 25 години и е бил издирван във връзка с атентатите в Париж. Негово ДНК е било намерено по „експлозивен материал, използван при атаките“ на 13 ноември, съобщават френски източници. В началото на септември той е преминал проверка на австро-унгарската граница под самоличността на Суфиан Каял. Тогава той е бил в компанията на Салах Абдеслам, който бе арестуван за парижките атаки и алжиреца Мохамед Белкаид, който бе убит при операцията в брюкселското предградие Форе.

Атентатите бяха извършени вчера сутринта от най-малко трима души. Двама атентатори камикадзе се смята, че са се взривили на международното летище на Брюксел в Завентен. Те са носели бомбите си в куфари, които са били в колички за превозване на багажи. Трети атентатор се предполага, че е извършил самоубийствен атентат във влак на метрото, спрял на метростанция Малбек. Полицията призова за помощта на обществеността за идентифициране на четвърти заподозрян, който е засечен от охранителни камери на летището заедно с двамата предполагаеми атентатори камикадзе. Той е придружавал двамата атентатори и също като тях е имал бомба в куфар, качена в количка за багаж. Предполага се обаче, че този нападател се е паникьосал и неговата бомба не се е взривила, а той е избягал.

По последни данни на Малбек са убити най-малко 20 души, а около 130 са ранени. На летището убитите са най-малко 14, а ранените около 100. Групировката Ислямска държава пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи. Белгия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, който нанася удари в Ирак и Сирия.

Какво не знаем за атентатите

Ние не знаем все още колко точно терористи и съучастници може да са избягали от местопрестъплението. Отговорите на тези въпроси може би ще разкрият и пропуски в работата на силите за сигурност.

Не става ясно дали има връзка между брюкселските атаки и убийствата в Париж през ноември, за които ИД също пое отговорност. Нападенията в Брюксел станаха четири дни след арестуването на Салах Абдеслам, заподозрян, че е изиграл ключова роля в атаките в Париж, отнели живота на 130 души.

Реакции

Нападенията бяха осъдени от лидери от целия свят. Заради тях вчера въздушният и железопътният трафик в Европа беше нарушен. Полети бяха отклонявани, влакове бяха спрени. На няколко пъти в Белгия и в съседни страни имаше тревоги, породили до евакуация на обекти, които се оказаха фалшиви. Мерките за сигурност по летищата в света, по гарите в Европа и по света, в метростанциите, в други превозни средства и на обществените места в Европа и по света бяха затегнати. В знак на солидарност с Белгия на много места по света знакови обекти, като Айфеловата кула и Бранденбургската врата, бяха осветени в цветовете на белгийското знаме.

Белгийският крал Филип определи атаките в Брюксел като низки и отвратителни. В обръщение към нацията, той заяви, „Ще отговорим на атаките с твърдост и достойнство”. По думите му, 22 март ще остане една по-различна дата за Белгия.

Полицейското присъствие в белгийската столица е засилено, както и по границите на страната с Франция, Холандия и Германия. Към момента обстановката в Брюксел е сравнително спокойна. Улиците на града са пусти. Тази нощ, в центъра на Брюксел на булевард „Анспах“, пред сградата на Борсата, около две хиляди жители на белгийската столица и чуждестранни туристи се събраха със свещи на мълчаливо бдение. "Това е най-страшният терористичен акт в историята на Белгия", заяви министър-председателят Шарл Мишел.

Терористични групировки планират в близко време да извършат нови атентати в Европа, обяви Държавният департамент на САЩ. "Терористичните групировки продължават да планират в близко време нападения в Европа, като вземат за мишени спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспортна инфраструктура", се казва в изявление на американското външнополитическо ведомство. /БТА, Фокус, БГНЕС

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049