EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Факти за връзките Украйна/Русия/Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Факти за връзките Украйна/Русия/Европа

mail11:00 | 29.11.2013прегледи 644 коментарикоментари 0


Украйна отхвърли нов съюз със западните си съседи, като замрази търговско споразумение в ЕС, но съживява преговори по споразумение с Русия, нейния стар съветски господар, отбелязва Reuters. Силно задлъжнялата страна с население 46 милиона души, засегната от корупция и непредсказуема политика, обаче би могъл да се окаже скъп и труден товар за ЕС.
Икономика
Украйна, която е богата на природни ресурси, с обширна територия, граничеща с четири страни членки на ЕС и годишен БВП от над $300 млрд., е привлекателен търговски партньор както за Москва, така и за Брюксел. Украинското правителство обаче има сериозни финансови нужди през следващите 18 месеца и трябва да намери над $17 млрд. догодина, за да покрие дълговете си и разходите за газ. Като се включи и частният сектор Украйна е изправена пред покриване на задължения на стойност над $60 млрд. през следващата година, сочат данните на централната банка. Разликата между лихвата по държавните облигации на Украйна и американските ценни книжа е 923 базисни пункта - най-високата стойност на показателя, след този на Венецуела. Този показател оценява риска от обявяване на несъстоятелност. Инвеститорските опасения са отразени от факта, че дългът, който има падеж догодина, е с по-високи лихви, отколкото дългосрочните задължения.
Енергия
Украйна внася почти всичкия си газ от Русия, а също така е основният транзитен маршрут за руски газ към ЕС. Евросъюзът зависи от Русия за около една четвърт от синьото гориво, като около половината минава през Украйна. Русия се опитва да намали зависимостта си от Украйна като транзитна държава, докато ЕС търси алтернативни източници на газови доставки. Руският газов гигант Газпром заобикаля Украйна и сега работи по газопровода Южен поток, чрез който ще се изнася руски газ в Южна и Източна Европа, отново като се избягва Украйна. В сравнение с януари 2009 година, когато имаше спирания на газа за някои клиенти от ЕС, Общността е доста по-добре защитена от такива ситуации. Европейски закон изисква сега страните членки да имат газови запаси.

Търговия
Украинската икономика разчита на износ на стомана, химикали и зърно. Над 60% от износа отива на някогашния съветски пазар, на който най-значими са Русия, Беларус и Казахстан. Големият украински бизнес обаче вижда по-голям просперитет в Европа и до тази седмица Киев не предприемаше стъпки да се присъедини към новия митнически съюз на Русия, който включва вече няколко други бивши съветски републики. Присъединяването към Митническия съюз на Москва е несъвместимо със споразумението за свободна търговия в ЕС, тъй като една страна не може да членува в два различни търговски блока. 28-членният Европейски съюз, който купува около една трета от износа на Украйна, договори с Киев споразумение за свободна търговия между 2008 и 2012 година. То обаче никога не влезе в сила, тъй като ЕС постави на Украйна три "критерия", които да покрие, преди да подпише споразумението. Сред тези условия бе да се сложи край на "селективното правосъдие", чийто символ е изпращането в затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Междувременно, стана ясно, че решението на Украйна да спре процеса на подготовка за споразумение за асоцииране с ЕС не е повлияло върху кредитния рейтинг на страната, посочи международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите на финансовите анализатори шансовете за сключване на споразумение между ЕС и Украйна са намалели.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg