EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Училищна зала с голяма архитектурна награда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Училищна зала с голяма архитектурна награда

mail16:31 | 12.06.2018прегледи 2073 коментарикоментари 0


Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура

Училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов е големият победител в конкурса за първите Български архитектурни награди.

Наградите бяха обявени снощи на гала вечер, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Бургаският тандем млади творци спечели с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална и кинозала и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на не-знанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание. 

Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от световноизвестния британски архитект Йън Ричи, който бе председател на международното жури, и от председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Арх. Ричи изтъкна, че журито оценява не само красотата на архитектурното изкуство, а и социалния и културния му контекст. Състезанието е некомерсиално, участието в него е безплатно и няма категории на проектите, защото нашата цел е да поставим фокуса върху архитектурата като социално изкуство, каза арх. Игнатов. Право на участие имаха и нови сгради без ограничение в площ, обем и функция, и реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, и интериори и градски пространства. Проектът-победител е много малък, но с много хубаво послание, коментира председателят на Kамарата.

Арх. Милкова и дизайнерът Николов са започнали да работят заедно преди пет години. Свърза ни решението да създаваме етична и социална архитектура и да прекрачим границите към другите изкуства – музика и поезия, каза 31-годишната Галя. Голяма част от проектите им са със социална насоченост. Искрено вярваме, че архитектурата и дизайнът имат по-възвишена роля от чисто утилитарната и могат да дават решение на належащи обществени проблеми,  добави 30-годишният Недко. „Демократос“ е третият им проект за училището в Свети Влас. Проектът „5 стаи“  преобразва училищен склад  в многофункционално пространство с пет различни функции, в което децата канализират натрупаната енергия в междучасията по творчески начин.  Преди това младите творци са  трансформирали част от училищния двор в първото „училище на открито” в страната - „Out-of-school“, носещо послание за необходимостта от коренна промяна на морално остарялата образователна база.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното жури:   

Магазиа 1 на пристанище Бургас, на архитектите Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова. При реконструкцията на сградата са запазени паважът на повече 100 години и автентичните чугунени капители и нитовани ферми от началото на 20-век. Новото е създадено с уважение към мястото и в хармония с него.

Стара къща с бял бетон – преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора, дело на архитектите Вяра Желязкова, Георги Кътов и Росица Христова. Проектът продължава играта на времето с модерния за миналата епоха дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна – нова сграда в старата „Гръцката махала”, в която е търсено деликатното присъствие на съвременните детайли сред паметниците на културата. Проектът е на архитектите  Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев.

И Триъгълната кула на Сердика на архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов. Кулата е в сутерена на сграда в центъра на София и концепцията на проекта е да запази мистичното и автентичното и да ги подчертае с контрастите и светлината по стълбището и в залата.

В конкурса се състезаваха 41 проекта. 16 бяха селектирани за втория тур. Проектите бяха селектирани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световно имена в архитектурата. Членове на международното жури бяха сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).

Церемонията снощи постави началото на традиция за ежегодно отличаване на най-добрите български постижения в архитектурата.

Още за конкурса – baa.kab.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg