EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Училище с модерна биоградина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Училище с модерна биоградина

mail18:00 | 09.07.2015прегледи 1524 коментарикоментари 0


ОУ „Гео Милев” в с. Белозем, Пловдивско, превърна част от своя двор в модерна биоградинка за подправки, в която децата от селото учат чрез преживяване най-важните уроци - тези на природата. Голямата цел на училището е в следващите две години да изгради миниботаническа градина за подправки. Така, освен че ще продължи да приютява най-голямата популация от бели щъркели у нас, ОУ „Гео Милев” ще може да се похвали и с „най-вкусната” градина в училищен двор.

През април екип от училището заедно с родители и 150 деца започнаха изграждането на „вкусната” градинка. Поставени бяха интерактивни образователни инсталации и табла на тема екообразование. През следващите месеци продължиха дейностите по засаждането и грижите за растенията. Проведоха се множество образователни занимания за децата и местната общност. През май биоградината стана една от атракциите на международния Фестивал на белия щъркел. С дегустация на отгледаните чисти подправки и чаено парти училището популяризира своята инициатива. Предстои от ОУ „Гео Милев” да потърсят последващо финансиране, за да продължат да работят за екологичното образование и живот на децата от Белозем.

ОУ ,,Гео Милев” води активна политика за опазването на околната среда и насърчаването на екосъобразните технологии. Всички дейности на училището по проекта са продиктувани от желанието за облагородяване на района, намаляването на вредните емисии на СО2 и възпитанието на учениците в идеите на устойчивото развитие.

Белозем е единственото в страната селище, удостоено с приза на авторитетната немска организация EURONATURE „Европейско село на белия щъркел“. Причината - в селото се намира най-голямата гнездова популация на бели щъркели, наброяваща 34 двойки. 22 от тях са разположени на покрива на ОУ „Гео Милев”. Ежегодно между 80 и 100 щъркели съжителстват в хармония с децата.

Училището разполага с голям двор от 19 декара площ, в който е разположен единственият в района на Белозем модел на миниферма с червен калифорнийски червей за производството на екологично чист биотор. От училището са инвестирали и в подземна напоителна система, осигуряваща вода до всяка точка на двора.

Голямата цел на ОУ „Гео Милев” е в следващите две години да изгради миниботаническа градина за подправки. Училището кандидатства на проектен принцип за финансиране и на площадка за компостиране на зелена маса, която да бъде създадена в непосредствена близост до фермата за калифорнийски червей и градината за подправки. Така децата ще имат възможността да се запознаят и да поддържат сами един затворен жизнен цикъл: компостиране на зелена маса, обеззаразяване от калифорнийските червеи на биомасата, използването й за отглеждане на подправки и накрая - консумацията на чистите подправки в училищната столова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg