EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ученически проект на софтуер за селското стопанство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ученически проект на софтуер за селското стопанство

mail06:57 | 21.06.2023прегледи 552 коментарикоментари 0


Нашата идея е да създадем софтуер, който на базата на изкуствен интелект и компютърно зрение да анализира снимки на земеделски площи, като смятаме да правим тези снимки с помощта на дронове и летателни апарати. По този начин искаме да решим проблема с трудното достигане на адекватна информация за това какво е състоянието на посевите, от какво се нуждаят, дали са засегнати от болести. За момента се фокусираме върху софтуера, но установихме, че освен нормални снимки можем да използваме технологията на инфрачервените камери, защото те ни предоставят нагледна информация къде са проблемите зони, а така можем да спестим доста изчислителна мощност. Това разказаха учениците от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Кристиян Гьорев и Огнян Йоргов по време на третото издание на форум "Отворена наука" на тема "Образованието в помощ на селското стопанство", който се проведе в зала "Сохо" в столицата. Събитието е организирано от кампания "Обща селскостопанска политика: говори науката".

Проектът на двамата младежи в областта на селското стопанство е спечелил трето място в програмата за създаване на стартъп клубове в българските училища "Тийноватор".

Техният ментор Иван Йосифов сподели, че "Тийноватор" е национална програма, която има за цел да обучава младежи на възраст 16-17 години. В продължение на 9 месеца те черпят знания и опит в сферата на предприемачеството и иновациите от двама ментори. Всяка седмица има срещи, задължително една, но може да бъдат и повече, както на живо, така и онлайн. С напредването на програмата срещите стават все повече.

"Така, когато тези младежи станат на 18 години, и имат идея, която искат да реализират, те имат основата. Минимизирали сме максимално възможността да се провалят в реална среда", посочи Йосифов. Той подчерта също, че в програмата критично важен елемент, на който наблягат, е емоционалната интелигентност.

Първата част от обучението на програмата завършва с уикенд на идеите през януари - 48 часа, в които всички деца се събират на едно място, оформят се екипите около идеи, идеите се развиват, биват представени и им се прави предварителна оценка. Във втората част на програмата, оставащите 3-4 месеца до края на учебната година, участниците имат ангажимента да разпишат подробно тази идея на базата на обратната връзка, която са получили, като в края предстои финално състезание. В него всеки отбор прави представяне пред истински инвеститори - представители на инвестиционни фондове, големи компании, които оценяват всяка една от идеите.

"Не е необходимо някой от тези деца да стане предприемач. Голяма част от уменията, които реално се прилагат в бизнеса, се използват и в личния живот, те са много полезни за всяка една сфера", отбеляза Йосифов, който участва в програмата като ментор от 3 години.

"Тийноватор" е създадена преди 5 години, като е напълно доброволна и безплатна. Според Йосифов тя всяка година се надгражда. Доказателство за това е и броят участници тази година - над 500. Самият Кристиян сподели, че има интерес към бизнеса и предприемачеството от няколко години, така че когато миналогодишните победители са минали през класните стаи, за да представят програмата, е разбрал, че това е нещото, което търси. Огнян по-късно е научил за програмата и също е решил да се включи, тъй като от малък "изпитва голямо желание да създава неща".

По време на работата си по своя проект младежите са се свързали с агрономи от "Лебозол", които са им давали обратна връзка за проблемите в земеделието. Кристиян допълни, че наскоро се е запознал и с председателя на Български фермерски съюз Георги Стоянов, който е изявил желание да имплементира техния софтуер в негови разработки.

"Моето наблюдение за програмата е, че всички участвали деца са изключително будни и с напредничаво мислене, които искат по някакъв начин да допринесат. Те действат в различни направления, едно от които е селското стопанство, като миналата година един от нашите печеливши екипи също имаше проект в областта, но за градско земеделие", разказа Йосифов за интереса на децата в сектора на селското стопанство.

В края на септември - началото на октомври Кристиян и Огнян очакват да имат работещ прототип на своя проект, а на въпрос как го виждат след 2 години те изразиха надежда, че вече реално ще работи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg