EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Участък 2 Западна дъга открит + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Участък 2 Западна дъга открит + видео

mail07:10 | 14.09.2016прегледи 8123 коментарикоментари 0


Днес министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на УП на АПИ инж. Лазар Лазаров откри за движение участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

5,5-километровата отсечка започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Изпълнител на участък 2 от път ІІ-18 Софийски околовръстен път от км 0+780 до км 6+309 е ДЗЗД „Европейски пътища”, в което участват: „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява Сдружение „София Запад 2013”, в което са: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Рутекс“ ООД, „Трансконсулт БГ“ ООД и „ИРД инженеринг С.р.л“. Договорът им е за 719 040 лв. с ДДС.

Западната дъга е продължение на АМ „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата.

Преди две години това беше един провален, зачеркнат от Брюксел проект. Парите трябваше да се върнат - е безпощадната истина, коментира при откриването премиерът Борисов. Той подчерта, че са положени огромни усилия, прехвърлени са средства за следващ период, за да се стигне до днешния ден. По думите на Борисов с новия пътен участък на практика "тангентата и дъгата" вече са свързани и от Благоевград до Бургас "ще караме само по магистрала".
Борисов изрази надежда, че скоро ще започне и строителството в Кресненското дефиле. Той честити на хората от кварталите в близост до Западната дъга, защото сега "от тук до квартал "Младост" те ще стигат за 7-8 минути".

"С пускането за движение на директното трасе на втория участък от Западната дъга завършихме последната част от пъзела на разширяването на Софийския околовръстен път като чрез него и Северната скоростна тангента осигурихме връзка на три магистрали – „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“. Така целият тежкотоварен транзитен трафик във всички направления от и за Европа и Гърция вече ще бъде изведен от града и няма да преминава през него." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Тя подчерта, че въпреки малката дължина на обекта, той е много сложен заради съоръженията, които са изградени по него, и е важен, тъй като трасето е натоварено с преминаващите по него над 20 000 моторни превозни средства в денонощие. Даваме възможност на живеещите във всички населени места по трасето и на преминаващите през него да пътуват бързо, безаварийно и безконфликтно, допълни министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg