EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

УХТ влезе в клъстъра на ТИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

УХТ влезе в клъстъра на ТИЗ

mail13:05 | 12.06.2020прегледи 469 коментарикоментари 0


Университетът по хранителни технологии – Пловдив /УХТ/ стана асоцииран член на „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/, екипът на който осъществява оперативното ръководство на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Инж. Пламен Панчев, председател на УС на Сдружението, връчи на ректора на висшето учебно заведение проф. Пламен Моллов удостоверението за приемането на УХТ в състава на КТИЗ. Членството бе предшествано от договор за стратегическо сътрудничество.

„УХТ обучава в бакалавърски, магистърски и докторски програми в професионални направления като машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, енергетика, общо инженерство, хранителни технологии, биотехнологии, туризъм и икономика“, припомни проф. Моллов. „Именно сътрудничеството с КТИЗ ще помогне за реализацията на завършилите студенти в производствените предприятия на зоната. Подпомага се също обновяването и синхронизирането на учебните програми с реалните нужди на индустрията. Ще работим заедно и за популяризирането на българското висше образование, както сред  учениците от средните училища и техните родители в страната, така и сред младите хора в чужбина“, конкретизира проф. Моллов. Той съобщи, че Дигитална академия Хайкад, член на Клъстера, вече промотира българските университета с безплатни онлайн семинари за кандидат-студенти.

„Това партньорство ще засили още повече връзката образование-бизнес“, подчерта инж. Панчев, чийто екип работи успешно от 2015-та година за по-практични и ефективни взаимоотношения между фирмите, училищата и университетите. Той изтъкна факта, че възпитаници на УХТ работят във фирми в ТИЗ, при това с високо трудово възнаграждение. Университетът има пряко отношение към работата на Клъстера. Двете институции си сътрудничат още с откриването миналата година на Центъра за професионално обучение ТРАКИЯ в индустриална зона Раковски, част от ТИЗ. Специалисти от Техническия факултет на Университета разработиха програмите, съобразени с изискванията на бизнеса, които се прилагат в обучителния център. Преподаватели и докторанти от УХТ са лекторите в Центъра, които подготвят работници от различни заводи в ТИЗ, както ученици и студенти. Капацитетът е над 1200 обучени на година. „За първи път в България реално бе осъществена толкова коментираната в последните години симбиоза между образованието и бизнеса“, посочи още инж. Панчев.

 

 

...


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153