EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

УФР намалява купуване на облигации?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

УФР намалява купуване на облигации?

mail12:15 | 21.06.2013прегледи 481 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може да намали мащаба на програмата за купуване на облигации по-късно тази година, ако американската икономика продължи да се подобрява, съобщи председателят на Управителния съвет на УФР Бен Бърнанке, цитиран от световните агенции. Бърнанке посочи след двудневно заседание на УФР, че това ще стане поетапно и равномерно. Програмата може да бъде прекратена до средата на следващата година, когато той очаква безработицата в САЩ да е около 7% при 7,6% в момента.
Бърнанке сравни евентуалното намаляване на покупките на облигации от УФР с отпускане на педала на газта, а не с натискане на спирачките.
В момента централната банка на САЩ купува всеки месец облигации за 85 милиарда долара с цел тяхната доходност да намалее и инвеститорите да се пренасочат към други активи с цел стимулиране на икономиката. Програмата е в сила от миналата година.
Експерти изтълкуваха изявлението на Бен Бърнанке, че УФР може да започне да намалява мащаба на покупките на облигации през септември. По-рано през седмицата централната банка понижи своите прогнози за безработицата и инфлацията в Съединените щати - позитивни сами по себе си факти, които обаче биха позволили програмата да бъде постепенно прекратена.
Водещите индекси на Уолстрийт се понижиха рязко след изявлението на Бен Бърнанке, а лихвите по американските държавни облигации скочиха. Долът поскъпна спрямо еврото, а златото и петролът поевтиняха.

Председателят на УФР отказа да коментира спекулациите, че ще се оттегли от поста след края на сегашния си, втори мандат догодина. "Нямам нищо за вас що се отнася до личните ми планове", каза лаконично той на пресконференцията. Вторият четиригодишен мандат на Бен Бърнанке като председател на УФР изтича на 31 януари 2014 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162