EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Устойчива ниска доходност на ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Устойчива ниска доходност на ДЦК

mail10:20 | 19.10.2011прегледи 663 коментарикоментари 0


Проведеният вчера, 17 октомври, аукцион за продажба на 5-годишни, деноминирани в евро ДЦК, потвърди отново отчетливата тенденция за стабилния и прогнозируем статут на България като емитент на държавен дълг. След регистрираното от месец август 2011 г. намаление на доходността по всички матуритетни сегменти на дълговата крива, днешният аукцион препотвърди обективността на по-ниските нива на доходност на ДЦК, пласирани на вътрешния пазар. Среднопретеглената доходност за одобреното количество от 35 млн. евро е 3,93%. При пускането на емисията в обращение през месец март 2011 г. регистрираната доходност бе 4,16%. При следващите две преотваряния през май и юли тази година доходността бе съответно 4,10% и 4,16 процента.
Спредът спрямо германските безрискови дългови книжа със сходен матуритет се сви до най-ниското ниво на първичен пазар от 2,73 процентни пункта от началото на дълговата криза. Разликата в доходността между българските и германските бенчмаркови книжа е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата (5Y CDS), което е индикатор за отсъствие на рискова надбавка в оценката на инвеститорите в средносрочен аспект.
Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е и под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария (6,65%), Турция (4,67%) и Литва (4,40%), както и под доходността на бенчмарковите дългови емисии със сходни характеристики на Италия (5,37%) и Испания (4,52%).
В аукциона взеха участие всички групи инвеститори в правителствен дълг, като общият обем на постъпилите поръчки възлезе на 72,4 млн. евро. Постигнатият коефициент на покритие е 2,07 и е най-високият, постиган на последните три аукциона за пласмент на емисията 5-годишни държавни облигации, деноминирани в евро.
Устойчивата тенденция за стабилизиране на доходността на пазара на държавни ценни книжа, както и независимата външна оценка за България, получена от Института по международни финанси, базиран във Вашингтон, показват ниски нива на уязвимост спрямо привнесени външни рискове и затвърждават общата позиция за България като една от най-стабилните във фискално отношение държави в Европейския съюз.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg