EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Устойчива мода в българския шивашки сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Устойчива мода в българския шивашки сектор

mail08:58 | 05.08.2022прегледи 772 коментарикоментари 0


Българските производители в сферата на текстила и облеклото следват световните тенденции за устойчива мода. Това е провокирано от високата ориентация към експорт на сектора за текстил, облекло и кожи - над 90 процента, което се равнява на 11 процента от износа на страната. Наетите лица в сектора са над 80 000, съобщава Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) за БТА.

Това прави бранша изключително важен за социално-икономическото развитие на страната. Износът на облекло, текстилни изделия и обработени кожи има значителен дял, което диктува нуждата от иновативни подходи за ограничаване вредните емисии от производството, отбелязва организацията.

"Въпреки красотата и блясъка на модната индустрия, следите, които оставя върху околната среда биват значителни. С тази тенденция се бори съвременната мода чрез иновативни методи, помагащи за намаляване на социалните и екологичните въздействия на модната индустрия", споделя Ирен Велковски от Асоциацията на българските модни дизайнери, асоцииран член на БАТОК. Устойчивата мода е основен опонент, но и най-подходящата алтернатива на бързата мода, който набира все повече популярност поради използваните нови технологии и материали.

Членовете на БАТОК следят тенденциите за екологично и устойчиво производство – от иновации в оборудването до използването на органични тъкани. Част от тях са в процес на преориентиране към изцяло зелено производство. Концепцията за мода с нулеви отпадъци се отнася до производството на облекло и аксесоари, при чието производство се генерират малко или никакви отпадъци. Разработването на иновативни облекла като дрехи с вградена технология, използване на алтернативни еко-кожи вместо животинските е връх в модната индустрия, който се развива с голям устрем, посочва браншовата организация. 

В тази глобална индустрия редица талантливи български дизайнери оставят своя траен отпечатък. Българската асоциация за текстил, облекло и кожи – БАТОК, е водена от точно тази визия за създаване на новости в модната индустрия, опирайки се на новоразработени иновационни методи, защото българската индустрия в сферата на текстила и облеклото е високотехнологична и добре оборудвана, което поставя производството ѝ на високо международно ниво. Преди всичко БАТОК насърчава изграждането на среда, в която компаниите и дизайнерите да намират ресурси за качествено развитие за постигане на конкурентно предимство, подчертава обединението.         


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg