EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Успешна трета емисия облигации на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Успешна трета емисия облигации на ЕС

mail08:05 | 26.11.2020прегледи 799 коментарикоментари 0


Европейската комисия емитира социални облигации на ЕС на стойност 8,5 милиарда евро по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Това е третата емисия облигации тази година по програмата. Тя се състоеше от един транш с падеж през ноември 2035 г. Интересът на инвеститорите към този инструмент с висок рейтинг бе много голям и бяха записани облигации в обем 13 пъти над предложения. Това се изрази в благоприятни ценови условия, което означава, че държавите членки ще получат повече средства под формата на заеми, отколкото ще трябва да погасяват.

Kомисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета и администрацията, заяви: За трети път Комисията взе заеми от пазарите в рамките на инструмента SURE и за трети път получихме силен вот на доверие и подкрепа от страна на инвеститорите. Убеден съм, че през 2021 г. ще продължим в същия дух, както в рамките на инструмента SURE, така и в рамките на NextGenerationEU, като заемаме средства и ги оползотворяваме за една по-добра Европа.

Социалните облигации с 15-годишен падеж бяха изключително добре приети от капиталовите пазари, като привлякоха най-голямото досега записване за емисия в един транш и се превърнаха в най-голямата по размер операция с 15-годишен падеж от наднационален емитент към днешна дата. Успехът на операцията е свидетелство за широката подкрепа на международната инвеститорска общност за програмата SURE на ЕС.

Цената на облигацията е с отрицателна доходност от -0,102 %. Това означава, че за всеки 102 евро, които държавите членки получават, те погасяват 100 евро. По този начин това отрицателно лихвено предимство се прехвърля пряко на държавите членки, които получават заемите под формата на кредитиране „бек-ту-бек“. (Вж. тук контекста за повече подробности относно цените при транзакцията).

Банките, които помогнаха на Европейската комисия по тази трансакция („съвместни букрънъри“), бяха Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW и Société Générale.

След изплащането на постъпленията от тази облигация държавите — членки на ЕС, ще са получили общо 40 милиарда евро от три трансакции в периода от края на октомври до края на ноември.

През 2021 г. Комисията ще осъществи допълнителни емисии в рамките на програмата SURE на ЕС до максималния наличен таван от 100 милиарда евро.

През 2021 г. се очаква Комисията да започне също да взема заеми по NextGenerationEU — временния инструмент за възстановяване с бюджет от 750 милиарда евро, за да спомогне за изграждането на по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа.

Контекст

До момента Комисията е предложила да бъде предоставена финансова подкрепа от 90,3 милиарда евро на 18 държави членки. Досега Комисията е изплатила общо 31 милиарда евро на 10 държави — членки на ЕС след две емисии в рамките на инструмента SURE на ЕС : Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения и Испания.

На 20 октомври Европейската комисия емитира за пръв път своите социални облигации в рамките на инструмента SURE на ЕС. Емисията се състоеше от две облигации, първата от 10 милиарда евро с падеж през октомври 2030 г., а втората от 7 милиарда евро с падеж през 2040 г., като и двете бяха записани в обем 13 пъти над предложения, което доведе до благоприятни ценови условия.

На 10 ноември Европейската комисия за втори път емитира социални облигации в рамките на инструмента SURE на ЕС на обща стойност 14 милиарда евро. Емисията се състоеше от две облигации — първата на стойност 8 милиарда евро с падеж през ноември 2025 г., а втората на стойност 6 милиарда евро с падеж през ноември 2050 г. Емисията получи огромен отклик на капиталовите пазари и облигациите бяха записани в обем над 13 и 11,5 пъти над предложения съответно за 5- и 30-годишния транш, което отново доведе до благоприятни ценови условия.

Облигациите, емитирани от ЕС в рамките на инструмента SURE, ще се ползват със знак за социална облигация. Това дава увереност на инвеститорите, че мобилизираните средства ще служат за постигането на една наистина социална цел.

Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.


Тагове: ЕК, облигации
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg