EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ускоряват проекти за 100 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ускоряват проекти за 100 млн. евро

mail11:56 | 26.04.2010прегледи 769 коментарикоментари 0


Ще се ускори изпълнението на пет проекта по програма ИСПА, за които към момента Европейската комисия /ЕК/ не разрешава удължаване на сроковете, каза за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това са депото за отпадъци в Кърджали и водните цикли на Смолян, Варна, Балчик и Шумен.
Общата стойност на петте финансови меморандума е около 100 милиона евро. Те са одобрени от ЕК в края на 2003 г., но са подписани от българското правителство в началото на 2004 г.
Дейностите по тях са в напреднала фаза, опитваме се да ги ускорим, за да ги свършим до края на годината, каза заместник-министърът.
Министерството на околната среда и водите ще изпрати аргументирано искане до ЕК за удължаване на сроковете за петте проекта, тъй като това са междуправителствени споразумения, които влизат в сила след подписването им от страна на правителството. Не смятам, че имаме много шансове, но въпреки това ще се аргументираме и ще поискаме удължаване и на тези проекти, каза Ивелина Василева. За тях ще отстояваме позицията, че имайки статута на междуправителствени споразумения, те стават валидни в момента, в който ги подпише втората страна, т.е. през 2004 г., посочи тя.
По думите на заместник-министъра, ако сроковете не бъдат удължени, ще продължи стандартното им изпълнение до края на годината, докогато ще са допустими разходите направени по тях.
Ако има оставащи дейности по петте проекта и след края на 2010 г., средствата за тях няма да бъдат възстановени от ЕК и ще трябва да се поемат от националния бюджет, отбеляза Василева.
В МОСВ вече е получено потвърждение от ЕК за удължаване на срока за изпълнение на шест проекта по ИСПА - два за техническа помощ и четири инвестиционни, които са подписани от страна на комисията след 1 януари 2004 г. Общата стойност на финансовите им меморандуми е 205 милиона евро. Техният срок се удължава с
една година - до края на 2011 г. Това удължение на сроковете касае всички проекти, подписани след началото на 2004 г. от страна на комисията, отбеляза Ивелина Василева.
Потвърдено е и удължаване на срока за изпълнение на "Дунав мост 2" - до края на 2012 г. Заместник-министърът уточни, че това е друг тип удължение на срока, което касае големи инфраструктурни проекти, надхвърлящи 100 милиона евро.
За всички проекти с одобрено удължаване на срока предстои да се извърши процедура, свързана с аргументиране на искането от страна на държавата. Удължаване на срока не става автоматично, трябва да се промени финансовия меморандум, обясни заместник-министърът. Това трябва да се случи до края на тази година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg