EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ускоряват българо-сръбски проекти, коридор 10

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ускоряват българо-сръбски проекти, коридор 10

mail15:30 | 05.06.2015прегледи 1352 коментарикоментари 0


Ускорява се работата по Европейския транспортен коридор 10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп-линията Ниш-София, стана ясно на сесия на Смесената икономическа комисия България-Сърбия. Страните се ангажираха и с по-бързи темпове на работата по изграждане на интерконекторната газова връзка. В най-кратък срок ще бъде подготвен за подписване протокол за сътрудничество в областта на енергетиката, за да може да бъде подписан. „За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски. И двамата министри акцентираха колко важна е газовата връзка за диверсификацията на доставките.
Приоритет в икономическите отношения между двете страни ще бъде насърчаване на инвестициите и създаването на смесени компании между двете държави, които да търгуват на пазарите, с които Сърбия има споразумения за безмитна търговия като Русия, Беларус, Казахстан и Турция. За насърчаването на инвестициите ще бъде подписан меморандум между сръбската Агенция за инвестиции, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
В областта на туризма бе договорен съвместен продукт “Пътят на римските императори”. В най-скоро време ще се сключи Меморандум за сътрудничество. Сръбската страна отбеляза, че 80% са нараснали българските туристи в Сърбия през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, като България е заела първо място по туристически посещения в страната.
Договорено бе сътрудничество в областта на селското стопанство и участие в общи проекти за трансгранично сътрудничество на стойност 28 млн. евро.
По време на сесията министър Лукарски и сръбският икономически министър Александър Антич откриха в Белград българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163