EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Управителят на ЦБ на Гърция в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Управителят на ЦБ на Гърция в София

mail16:15 | 09.06.2016прегледи 754 коментарикоментари 0


По покана на управителя на БНБ Димитър Радев на посещение в България пристигна управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Програмата включва срещи в БНБ и други институции, съобщи БНБ.

„Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Сега можем да гледаме на бъдещето с повече оптимизъм.

Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа.

Историческите връзки между двете страни във всички аспекти на социално-икономическа дейност и тясното сътрудничество между властите и между двете централни банки ни дават конкурентно предимство за справяне с бъдещите предизвикателства, споделяйки общо бъдеще в Европа”, заяви управителят г-н Стурнарас.

„Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки.

Положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи и наистина се надяваме този напредък да продължи.

Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора. Устойчив напредък се отбелязва и при укрепването на банковия надзор и на рамката за възстановяване и преструктуриране на банки”, заяви управителят г-н Радев.

Посещението на Янис Стурнарас предвижда и дискусия с ръководството и експерти на БНБ по актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция.


Тагове: ЦБ, Гърция, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg