EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уорън Бъфет : Криза, каква криза ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уорън Бъфет : Криза, каква криза ?

mail18:45 | 26.10.2009прегледи 1855 коментарикоментари 0




Най-великият инвеститор в света, Уорън Бъфет, устоява на кризата като практикува това, което винаги е проповядвал, разказва историята му BBC.
Един от любимите съвети на Бъфет, свързан с пазара е: Бъди алчен, когато другите се страхуват, и се страхувай, когато другите са алчни. И той постъпи точно така. Когато миналия септември всички се страхуваха да инвестират на пазара, Бъфет беше алчен. Той инвестира $5 млрд.  в акции на Goldman Sachs, и то на изключително благоприятна цена.  Инвестиционният гуру обяснява, че само той е можел да преговаря за цената на акциите, защото в онзи момент не всеки е имал на разположение $5 млрд.

Възвращаемостта

Сделката изглежда добра за Бъфет, като има потенциал да му донесе милиарди долари печалба. Той винаги се е радвал на падащия пазар, защото той му е осигурявал най-добрите възможности за инвестиции.
И сякаш, за да докаже, че е инвеститор номер едно в света, той изважда наяве огромния ръст на инвестициите си от 1965 г. насам  в годишния доклад на своята компания Berkshire Hathaway. Отчетът показва, че той е достигнал изключителен среден годишен ръст от 20.3% и  възвращаемост от 336 000% през годините.


Животът в Небраска

Като основен акционер в Berkshire Hathaway Бъфет е и най-богатият човек в света за миналата година, а тази година зае второто място, заради спада на акциите на компанията му. Бъфет обаче никога не е отдавал значение на подобни класации и винаги е игнорирал краткосрочните движения в цените на акциите, независимо дали са нагоре или надолу.
Е, как обаче успява да натрупа $40 млрд.?
Той никога не е стартирал собствен бизнес - Berkshire Hathaway е стара текстилна фабрика, която купува и която все още носи името на своя създател. Никога не е изобретявал нищо. Той все още си живее в Омаха на 1 200 мили от Wall Street.
Бъфет все още работи в офиса си на 14-я етаж в сграда, която е наел преди повече от 50 години. Там той извършва своите магии с финансовите сделки, четейки вестниците и отчетите на компаниите, като търси най-добрата инвестиция, както и най-подходящия момент за влагане на пари. През годините числата, с които той борави нарастват - от милиони на стотици милиони до милиарди. Но офисът му остава все така скромен и слабо оборудван с нова техника.
„Никога не съм имал компютър или калкулатор в офиса”, заявява Бъфет. Той вярва, че ако една сделка изисква прекалено много калкулации, за да решиш дали тя е печеливша, то тя със сигурност няма да бъде. Противно на очакванията, т.нар. Йода на инвестициите, има само един помощник и мрази срещите или натоварената програма. Обожава да работи от вкъщи, което е на няколко мили по-надолу от офиса му.

Управление на конгломерат

Тези, които работят за него, казват, че често, когато го търсят по телефона, той самият отговаря, а ако случайно не вдигне лично, връща обаждането в най-кратки срокове.
Изглежда така сякаш има безкрайно свободно време, заявява Тони Никели, изпълнителен директор на застрахователна му компания Geico.
Той притежава имиджа на инвеститор, който залага в подходящи акции, но  всъщност е много над това. Както пише неговият биограф, представяте си Бъфет да стои в една стая и да купува или продава акции, а той всъщност търгува с цели компании.  За него разликата между това да купиш акции и да купиш бизнес е само една крачка. Той приема своите инвестиции като дългосрочни и затова като акционер се смята и като човек, който купува част от този бизнес.
На това учи и своите подчинени. За него на купените акции трябва да се гледа като на купуването на ферма - не се тревожиш за цената на самата ферма всеки ден, а се фокусираш върху нейната продуктивност. Така е и с акциите, не трябва да се мисли за техните данни тримесечие за тримесечие. Не случайно мениджърите на неговите компании получават от него писмо на всеки две години. В страничка и половина той ги учи да мислят дългосрочно - гледайте на компанията, която управлявате, като на семеен бизнес, не можете да я продадете, тя остава в семейството с хилядолетия, затова трябва да мислите за това как да печели в бъдеще. Той общува и с акционерите в неговите компании, чрез всеизвестните акционерни писма, които изпраща всяка година.

Нерационални пазари

Кризата не подмина Бъфет. Акциите на компанията му се сринаха с 255% през миналата година, а някои от инвестициите му бяха силно засегнати от спада. На годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway в Омаха, 35 хиляди акционери дойдоха да чуят лично инвестиционния гуру. Той излезе с усмивка и заяви крахът на пазара е именно това, което трябва да очаквате да се случва веднъж през определен период от време. Вземете 19-ти и 20-ти век. В тях имаме 15 лоши години, е и през следващите векове ще има поне 15 лоши за икономиката години.
Капитализмът взе връх, хората станаха ирационални що се отнася до пазара, но нали това е смисъла на нещата. Искате динамична система, и искате пазар, който е свободен да прави грешки в някаква степен.

Тайният приемник

Другата година Бъфет ще навърши 80 години, но дори не намеква за оттегляне или пенсиониране.
Той не смята да последва примера на своя приятел Бил Гейтс и да се отдаде на благотворителност, като се откаже от бизнеса си. Това, което планира е да раздели бизнеса си между човек, който да отговаря за инвестициите и такъв, който да ръководи Berkshire Hathaway, но няма да посочи имена, докато не реши, че е време да се оттегли.


Тагове: Бъфет, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg