EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникалният добрички геврек поскъпна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникалният добрички геврек поскъпна

mail12:15 | 08.12.2017прегледи 9476 коментарикоментари 0


Любимите на добричлии, създавани по уникална местна рецепта, гевреци от варено тесто поскъпнаха с 10 стотинки, установи Дарик. Цената им, която досега беше 60 стотинки, от началото на този месец е вдигната на 70 стотинки.
 
Гевреците се правят единствено в етнографски комплекс „Стария Добрич“ – във фурната до входа, където от години предлагат и много други тестени закуски. Рецептата е уникална, пази се от майсторите, които твърдят, че никъде в България не ползват точно тази технология.

След като се оформят, тестените колела се пускат в гореща вода с глюкоза, от която се получава хрупкавата лъскава коричка на готовия продукт. След като гевреците изплуват сами във водата, се дооформят и пекат в каменната пещ.

Гевреците се продават от ранни зори всеки работен ден, без събота и неделя. Във фурната работят 7-8 души. Майсторите, които се наричат ситничари, започват да подготвят закуските още посред нощ – около 3.00-4.00 часа. Някои от майсторите в геврекчийницата в Стария Добрич са там от над 20 години. Казват, че занаятът им е на изчезване и са нужни млади хора, особено като се има предвид колко търсени и обичани са гевреците. Вероятно това е едно от най-добре развиващите се производства в Добрич – тестените закуски.
Източник: Дарик, снимка: pixabay.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg